Begijnhof Turnhout

Een bezoekje aan het Begijnhof van Turnhout staat gelijk aan ontsnappen aan het drukke stadsleven en even helemaal tot rust komen in een oase van stilte. De karakteristieke begijnhuisjes, de imposante kerk, de typische kasseiwegen en de heerlijk geurende kruidentuin zullen je zeker bekoren. In het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van het begijnhof en zijn vroegere bewoners. Kinderen kunnen tijdens de zomervakantie deelnemen aan een leuke schattenzoektocht met Vlieg.

Cultureel Werelderfgoed

Het Begijnhof van Turnhout werd opgericht in de 13e eeuw voor alleenstaande, gelovige vrouwen die samen een godvruchtig leven wilden leiden zonder hiervoor een kloostergelofte te moeten afleggen. Op het hoogtepunt in 1693 woonden er in het Begijnhof van Turnhout maar liefst 361 begijnen. Daarna volgden jammer genoeg verschillende dieptepunten met onder andere brandrampen, plunderingen en de pest. De prachtige begijnhofkerk, de kapel van het Heilig Aanschijn en de Calvariekapel bleven gelukkig ongedeerd. In 2002 overleed de laatste begijn van Turnhout, Johanna de Boer.

Zowel het begijnhof als de kerk en het openbaar domein zijn eigendom van OCMW Turnhout. Het begijnhof van Turnhout staat sinds 1998 samen met 12 andere Vlaamse begijnhoven op de lijst van het Cultureel Werelderfgoed van UNESCO.

Op schattenjacht met Vlieg

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen in het Begijnhofmuseum en de bijhorende kruidentuin op schattenjacht met Vlieg. De Turnhoutse begijnen hielden van kruiden en gebruikten ze om allerlei kwaaltjes te genezen. Zet je speurneus in bij de schattenzoektocht en kraak de code!

Praktisch

Adres: Begijnhof 56, 2300 Turnhout

De Begijnhofsite is gratis toegankelijk. Wil je het bijhorende Begijnhofmuseum bezoeken, dan betaal je hiervoor als volwassene 5,00 euro. Kinderen jonger dan 18 jaar kunnen het museum gratis bezoeken. Het Begijnhofmuseum is geopend van dinsdag tot zaterdag van 14.00 u tot 17.00 u en op zondag van 11.00 u tot 17.00 u. Parkeren kan op één van de vele (betalende) parkings in de omgeving.

Meer informatie

Meer informatie over het Begijnhof en het Begijnhofmuseum vind je op hun website, Facebook of Instagram pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: