De molens van Kinderdijk

Wie aan Nederland denkt, denkt automatisch aan tulpen, klompen en … windmolens. En nergens ter wereld vind je zo veel windmolens bij elkaar dan in Kinderdijk. In dit mooie, waterrijke gebied staan maar liefst 19 prachtig bewaard gebleven molens. Ooit waren ze onderdeel van een waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen, tegenwoordig staan ze symbool voor het Nederlandse watermanagement. Sinds 1997 staan de molens van Kinderdijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet onterecht!

Noodzakelijke reden van bestaan

Hoewel de molens van Kinderdijk vandaag voornamelijk omwille van hun prachtige uitstraling vele toeristen aantrekken, hadden ze vroeger een noodzakelijke reden van bestaan. Alle molens hebben een schoepenrad, waarmee water van het laag gelegen gebied naar de hoger gelegen rivier werd gepompt. Door het overtollige water weg te pompen, zorgden de molens ervoor dat de omliggende streek niet onder water kwam te staan. Deze molens dienen dus niet om graan te malen, maar wel om het hele gebied dat zich onder de zeespiegel bevindt droog te houden.

Sinds 1950 nam moderne technologie het werk van de molen over en werden ze buiten functie gesteld, maar ze werken wel nog allemaal. Ze staan nog steeds reserve voor het geval de moderne installaties uitvallen. Tot mijn grote verbazing wonen er nog steeds mensen in de meeste molens van Kinderdijk. Zij zorgen er voor dat de molens blijven draaien en hierdoor in topconditie blijven.

Oer-Hollands polderlandschap

De 19 windmolens van Kinderdijk zijn verdeeld over twee rijen: 8 molens aan de Nederwaard en 8 molens aan de Overwaard. Er is ook een wipmolen die de polder Blokweer bemaalt en in Nieuw-Lekkerland vind je nog twee unieke achtkantige molens. Twee molens kan je ook binnenin ontdekken: Nederwaard en Blokweer.

Museummolen Nederwaard dateert uit 1738 en doordat het originele interieur werd behouden, kan je ervaren hoe de mensen er vroeger leefden. Ik moest toch even slikken toen ik hoorde dat hier een gezin met maar liefst 13 kinderen woonde!

Museummolen Blokweer stamt oorspronkelijk uit 1620, maar werd na een brand in 1997 volledig herbouwd. Hier ontdek en beleef je het ambacht van molenaar. Op het erf van Blokweer vind je ook een prachtige moestuin en kan je even dag zeggen tegen geitjes Milly en Molly.

Een bezoek aan Wisboomgemaal is ook zeker de moeite. Hier leer je hoe het gemaal uit 1868 vroeger functioneerde: eerst met een stoommachine, later met een elektrisch gemaal. Machinekracht en de laatste technische snufjes werden hier ingezet om het water nog sneller weg te pompen naar de rivier verderop.

In Kinderdijk zie je niet alleen bijzondere molens, maar als je goed kijkt ontdek je ook zeldzame vogels! Alblasserwaard is aangesloten bij het Europese project Natura 2000. Planten, vogels en andere dieren vinden er de bescherming die nodig is om de soorten en leefgebieden in stand te houden.

Ontstaan van Kinderdijk

Over de herkomst van de naam Kinderdijk – oorspronkelijk Elshout genaamd – doen verschillende verhalen de ronde. Het bekendste verhaal stamt maar liefst uit 1421. De Sint-Elisabethsvloed breekt de dijken en zet grote delen van Zuidwest-Nederland onder water. Dorpen werden weggevaagd en tientallen mensen werden de golven ingesleurd. Toen het water zich had teruggetrokken en de overlevende bewoners op de dijken gingen kijken wat er nog te redden viel zagen ze in de verte een wiegje drijven, maar men had geen hoop dat het kindje nog zou leven. Toen het wiegje dichterbij kwam, zag men een kat heen en weer springen om het wiegje in evenwicht te houden. Toen de bewoners erin geslaagd waren om het wiegje uit het water te vissen, zag men dat het kindje nog leefde en rustig lag te slapen. Het kind, een meisje, werd naar Dordrecht gebracht waar ze liefderijk werd opgenomen door een onbekend gebleven familie. Ze kreeg de naam Beatrijs, wat ‘de gelukkige’ betekend omdat ze in die rampzalige tijd een symbool werd van het leven. Ter herinnering aan die wonderlijke redding heet de dijk van die dag af Kinderdijk.

Praktisch

Adres: Nederwaard 1, 2961 AS Kinderdijk, Nederland

Kinderdijk is dagelijks geopend van 9.30 u tot 17.30 u. Van november tot en met december zijn er aangepaste openingsuren en kan je de molens bezoeken tussen 10.30 u en 16.00 u. Enkel op eerste kerstdag (25 december) is Kinderdijk gesloten.

De toegang tot de polder met de molens is op zich gratis. Wil je echter Kinderdijk ten volle beleven, dan kan je een entreeticket kopen. Een entreeticket voor Kinderdijk kost op weekdagen 16,00 euro en op weekenddagen 18,50 euro. Met het entreeticket kan je de museummolens bezoeken, gebruik maken van één van de rondvaartboten, een film bekijken over de geschiedenis van Kinderdijk, het statige Wisboomgemaal ontdekken en krijg je toegang tot alle audiotours.

Parkeren in Kinderdijk is enkel toegestaan voor vergunninghouders. Bezoekers van Kinderdijk kunnen hun auto parkeren op de hiervoor voorziene parking in Alblasserdam. Van hieruit rijden er elke 20 minuten shuttlebusjes naar Kinderdijk. Een parkeerticket inclusief gebruik van de shuttlebus kost 7,50 euro per auto.

Adres parking: Marineweg 3, 2952 AZ Alblasserdam, Nederland

Meer informatie

Alle praktische informatie over Kinderdijk vind je op de website. Op hun Facebook en Instagram pagina vind je heel wat mooie foto’s en leuke evenementen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: