Chalkidiki (GR)

Chalkidiki is een schiereiland gelegen in het noordoosten van Griekenland met een centraal gedeelte en drie landtongen: Kassandra, Sithonia en Athos. Hoewel ze erg op elkaar lijken, heeft elke landtong zijn eigen karakter en unieke plekjes: zo staat Kassandra eerder bekend als een levendig, toeristisch gebied met een bruisend uitgangsleven en is Sithonia eerder geliefd bij de lokale bevolking en toeristen die liever de rust opzoeken. Athos staat met zijn 20 oude Orthodoxe kloosters op de UNESCO Werelderfgoedlijst en spreekt misschien wel het meest tot de verbeelding. De landtong is een autonome monnikenrepubliek en is voor vrouwen verboden terrein. Mannen kunnen enkel toegang krijgen mits ze in het bezit zijn van een pelgrimsvisum dat aantoont dat ze het gebied vanwege religieuze overtuigingen bezoeken. Toeristen kunnen de vele imposante kloosters van Athos enkel ontdekken via een boottocht langs de kustlijn. Chalkidiki heeft maar liefst 550 km aan kustlijn met ontelbaar veel stranden met prachtig helderblauw water. Je vindt hier zowel fijne zandstranden als kiezelstranden en rotsstranden. Ideaal voor gezinnen met kleine kinderen is dat de meeste stranden langzaam aflopen in zee. Natuurliefhebbers komen op Chalkidiki ook volop aan hun trekken dankzij de vele heuvels vol naaldbomen, olijfbomen en wijngaarden.

Wil je zelf graag ontdekken wat voor moois Chalkidiki allemaal te bieden heeft? Dan is een huurauto zeker geen overbodige luxe. Wij regelden vooraf reeds een huurauto via onze touroperator. De auto konden we gewoon oppikken aan de luchthaven en van daar reden we rustig verder naar ons hotel.

Sonia Village Resort

Wij verbleven gedurende onze vakantie in het Sonia Village Resort in Gerankini. Het hotel is dankzij zijn ligging tussen de landtongen Kassandra en Sithonia de perfecte uitvalsbasis voor toeristen die Chalkidiki willen ontdekken.

Foto: zoover.nl

Sonia Village Resort is gelegen aan een mooi en rustig privéstrand. Het hotel werd recent volledig vernieuwd en is erg leuk en modern ingericht. Het hotel beschikt over 140 kamers, verspreid over diverse gebouwen. Wij boekten een juniorsuite met zeezicht. De juniorsuites zijn iets ruimer dan de familiekamers en hebben een aparte slaapkamer: ideaal voor gezinnen met kinderen. Terwijl de kinderen onder de wol kruipen, kunnen de ouders rustig genieten van een drankje op het terras.

Bezienswaardigheden

Wij hadden gedurende ons ganse verblijf in Chalkidiki een huurauto ter beschikking en gingen dan ook regelmatig op verkenning. Ik neem jullie graag even mee naar alle mooie plaatsen die wij bezocht hebben…

Nea Potidea

Nea Potidea is een dorpje met een rijke geschiedenis, gelegen aan het begin van landtong Kassandra. Keizer Kassandros liet hier een kanaal graven met daarachter een lange muur met aan de uiteinden twee kastelen. De ruïnes van de kastelen zijn vandaag nog steeds in het water te zien en de muren (jammer genoeg grotendeels vervallen) vind je terug op verschillende plekken in de stad. Het kanaal is naast de ruïnes de belangrijkste bezienswaardigheid van Nea Potidea.

Nea Fokea

Nea Fokea is een dorpje met een kleine haven vol gekleurde vissersboten. De Byzantijnse toren van Sint Paulus staat aan het water en vorm het middelpunt van culturele evenementen in de zomer. Zo organiseert men hier elk jaar op 29 juni een volksfeest ter ere van de apostelen Paulus en Petrus. De toren kan je niet bezoeken, maar de naastgelegen kapel kan je wel langs binnen bewonderen.

Kallithea

Kallithea is één van de populairste badplaatsen van Chalkidiki dankzij het strand met fijn, wit zand. Op de boulevard vind je allerlei restaurants en bars en kan je heerlijke verse vis eten. Aan het strand van Kallithea vind je eveneens de tempel van Ammon Zeus, één van de belangrijkste archeologische vondsten van de regio. Het werd per ongeluk ontdekt in 1969 tijdens de bouw van een hotel ter plaatse. Opgravingen en vondsten toonden aan dat het een heiligdom was van de Egyptische god Ammon Zeus, gesticht aan het einde van de 5e eeuw voor Christus. Als je niet geïnteresseerd bent in architectuur of geschiedenis, zal deze site je waarschijnlijk niet echt aanspreken. Maar mocht in je in de buurt zijn van Kallithea, kan je altijd eens even binnenlopen. Een bezoek aan de tempel van Ammon Zeus is volledig gratis.

Possidi Cape

Possidi Cape is een smalle, lange zandbank waar je aan beide kanten genieten van een prachtig uitzicht over de zee. Op de dag van ons bezoek zat er wat onweer in de lucht. Hierdoor waren er hoge golven aan de ene kant van de zandbank, aan de andere kant was het water een heel pak kalmer. Erg bijzonder om te zien…

Cape Kanistro

Bij Cape Kanistro vind je op een landtong de orthodoxe kerk van Sint Nikolaos. De kerk werd gebouwd in 1865 en het marmer dat werd gebruikt is afkomstig uit een oude tempel die hier vroeger stond. De kerk was bij ons bezoek jammer genoeg gesloten, maar de omgeving maakte dit meer dan goed. Tijdens de zomer vinden er regelmatig bruiloften plaats op deze prachtige en serene locatie.

Nea Roda

Nea Roda is een rustig en pittoresk dorpje gelegen op het smalste punt van landtong Athos en wordt aan beide kanten omringd door de zee. Het heeft een mooi, breed zandstrand en er zijn allerlei leuke visrestaurants waar je heerlijk kan lunchen met zicht op zee. Het mooiste zicht op Nea Roda vind je echter vanop de heuvel bij de nabijgelegen haven. Hier staat een prachtige kapel die absoluut een bezoekje waard is.

Ouranoupoli

Ouranoupoli is het laatste dorp voor de grens met de verboden monnikenrepubliek Athos. De grootste bezienswaardigheid is hier de Byzantijnse toren die je al van ver ziet en die hoog boven alle andere gebouwen uitsteekt. Het is dan ook de hoogste toren van Chalkidiki.

Nea Moudania

Elke woensdag wordt er in Nea Moudania een markt georganiseerd. Je vindt hier verse vis, olijven, honing, eieren, kruiden, olijfolie, vlees, plaatselijke drankjes, maar ook kleding, schoenen en gordijnen. De markt is absoluut een bezoekje waard. De authentieke Griekse sfeer en heerlijke geuren en kleuren zullen je zeker bijblijven.

Neem na een bezoek aan Nea Moudania ook even de tijd om het strand met de imposante kliffen even te bezoeken: de perfecte omgeving voor een heerlijke strandwandeling.

Vourvourou

Een absolute must tijdens je vakantie in Chalkidiki is een boottocht vanuit Vourvourou. Hier vind je heel wat verhuurbedrijven die ook bootjes verhuren waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. Wij huurden een bootje bij Explore The Outside voor een halve dag. Bij vertrek krijg je een uitgebreide toelichting over de werking van de boot en geven ze een vaarroute die je kan volgen zodat je de mooiste plekjes onderweg zeker niet mist. De route is best gemakkelijk te volgen, de zee is hier tamelijk rustig en werkelijk ieder strandje dat je onderweg tegen komt is prachtig.

Crazyland Water Park

Crazyland Water Park is een opblaasbare waterspeeltuin aan het strand Glarokavos in Pefkochori. Een waterpark als deze stond al langer op het verlanglijstje van onze kinderen en aangezien we in de buurt waren van Pefkochori was het nu het uitgelezen moment om deze droom voor hen in vervulling te laten gaan. Crazyland Water Park is toegelaten voor kinderen vanaf 6 jaar, maar kinderen tot 12 jaar moeten wel begeleid worden door een volwassene. De verschillende drijvende attracties waaronder trampolines, klimmuren, monkey bars, glijbanen en springkussens zorgen voor uren speelplezier.

Foto: Crazyland Water Park

Een onbekend Grieks paradijs

Chalkidiki is waarschijnlijke niet het eerste waar je aan denkt als je op zoek gaat naar een Griekse vakantiebestemming, maar het is zeker eentje om te onthouden. Het is een zeer divers schiereiland met verschillende mogelijkheden: van cultuur tot natuur, van gezellige drukte tot absolute rust, van grote steden tot kleine dorpjes, … Je vindt het hier allemaal. Chalkidiki is absoluut het ontdekken waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: