Japanse Tuin

Wil jij ook graag tussen alle hectiek door even ontspannen? Dan is de Japanse Tuin in Hasselt zeker een aanrader! Een echte oase in het midden van de stad…

Waarom een Japanse tuin?

De Japanse Tuin is het resultaat van de vriendschapsband die de steden Itami (Japan) en Hasselt (België) sinds 1985 onderhouden. Itami creëerde in 1992 deze Japanse tuin en het is de grootste in zijn soort in Europa geworden.

Wie rust zoekt, is hier zeker op zijn plaats! Doorheen de tuin kan je luisteren naar het geruis van de watervallen, genieten van de prachtige uitheemse flora, de koivissen voederen en gaandeweg de Japanse cultuur en gebruiken leren kennen.

Een oase in het midden van de stad

Zodra we door de traditionele Japanse poort stapten, waanden we ons in een prachtig park in Japan. Het eerste wat we zagen was een bergriviertje dat onder een bruggetje door verder stroomt. Een bochtig paadje leidde ons vervolgens verder het park in. We kwamen bij een vijver die we moesten oversteken via een zigzagbrug. Aan het einde van de zigzagbrug stonden we oog in oog met een heuse waterval. De kinderen vonden dit enorm indrukwekkend, en ik stiekem ook…

Verder in het park doemt het ceremoniehuis plots op, een prachtig Japans gebouw. Het ceremoniehuis heeft de naam Korokan gekregen, wat plaats van rust en onderkomen voor reizigers betekent.

Voordat je het ceremoniehuis kan betreden, kom je eerst nog langs een keienstrand. In deze vijver zwemmen een heleboel koivissen en ze komen je begroeten tot op het strand in de hoop dat je voer voor hen bij hebt. Wij hadden geen voer gekocht, maar zelfs zonder voer kan je deze prachtvissen van zeer dichtbij bewonderen.

Vervolgens kwamen we bij wat voor onze kinderen hét toppunt van de tuin was: de vredesbel. Iedereen die wil, kan deze bel luiden voor de vrede.

Laat klokgeluid klinken voor vrede en vriendschap, hier en over gans de wereld

150 jaar diplomatie Japan-België, Japanse Tuin Hasselt 2016

Aan de andere kant van de vredesbel houden we nog even halt bij een Shinto-altaar. Volgens het traditioneel geloof woont er een God in het altaar. Japanners houden er even halt, buigen, klappen in hun handen, doneren kleingeld en spreken hun dank uit of maken een wens aan de Goden. 

Vlak bij het Shinto-altaar staat een verzameling Ema, kleine houten plakaatjes die in Japan gebruikt worden om wensen op te schrijven. Nadat de wensen zijn neergeschreven worden ze op een andere speciale aangelegenheid ritueel verbrand. De verbranding van de wensen staat symbool voor de bevrijding van de wens zodat deze naar de hemel kan gaan en zo de Goden kan bereiken.

De moeite waard?

Wij zijn fan! De Japanse Tuin is niet één van de grootste tuinen die ik ooit al heb bezocht, maar hij is zeker de moeite waard. Hij is uniek in zijn soort en het is ook leuk om tussen het wandelen door nog een stukje Japanse cultuur mee te krijgen. Ook voor kinderen is het zeker de moeite. De koivissen, de waterval, de vredesbel, … Onze kinderen waren toch wel onder de indruk, en wij ook!

Praktisch

Adres: Gouverneur Verwilghensingel 15, 3500 Hasselt

Een ticket voor de Japanse Tuin kost 6,00 euro. Kinderen tot 12 jaar krijgen gratis toegang tot de tuin. Parkeren kan vlakbij de ingang van de Japanse Tuin en is gratis.

De Japanse Tuin is gesloten op maandag. Andere dagen kan je er terecht van 10.00 u tot 17.00 u (met laatste toegang om 16.30 u). Op feestdagen gaan de deuren van de Japanse Tuin open om 13.00 u.

Meer informatie

Check zeker de website: www.japansetuin.be. Ook op hun Facebook en Instagram pagina kan je nog veel informatie, leuke evenementen en mooie foto’s vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: