Doel

Wat kan je beter doen op druilerige dag dan een spookstad bezoeken? Dus trokken we met het gezin naar Doel, de spookstad van België. De kinderen werden al helemaal enthousiast door het idee alleen… Een echte spookstad! Maar is dat wel zo?

Eerst een klein stukje geschiedenis…

Doel is een klein dorpje in België in de provincie Oost-Vlaanderen dat aan de oevers van de Schelde ligt. Vroeger was het een dorpje zoals er dertien in een dozijn zijn, maar in de jaren ‘60 was er sprake van mogelijke uitbreiding van de haven van Antwerpen. De leefbaarheid van Doel zou door deze uitbreiding niet langer gegarandeerd kunnen worden en dus moest Doel verdwijnen. Vele inwoners kozen voor zekerheid en verkochten hun huis vrijwillig. Maar ook de komst van de kerncentrale zorgde er voor dat vele bewoners hun verleden achter zich lieten en elders een nieuw leven begonnen. Doel liep langzaam leeg…

Een echte spookstad?

Wanneer je door de straten van Doel wandelt, lopen de rillingen af en toe over je rug. Lege straten, verlaten huizen, graffiti, vernielingen, braakliggende terreinen, … De verlaten huizen zijn ook vaak het doelwit van vandalisme. Daarom werden de ramen en deuren van de leegstaande huizen dichtgetimmerd met ijzeren platen. Het is best een bijzondere aanblik en soms heb je zelfs het gevoel dat het niet echt is en dat je op een filmset staat. Maar hoewel het aanvoelt als een spookstad, is het dat eigenlijk helemaal niet. Vandaag wonen er nog steeds een handvol mensen in Doel die weigeren hun huis te verlaten en nog steeds vechten voor het behoud van Doel.

Toeristische trekpleister

De verlaten huizen werden door de jaren heen bedekt onder een laag graffiti. Tussen al deze graffiti vind je soms prachtige kunstwerken. Daarnaast vind je natuurlijk ook minder fraaie exemplaren. Het is grotendeels te danken aan de graffiti dat vele bezoekers en fotografen hun weg vinden naar Doel. De bewoners van Doel vinden al die aandacht niet zo leuk. De resterende bewoners hebben meestal een affiche voor hun raam hangen om duidelijk te maken dat hun huis bewoond is en vragen vriendelijk om hen met rust te laten. Om de overlast tot een minimum te beperken, werden er strenge regels opgelegd. Zo is de toegangsweg naar Doel ’s avonds, ’s nachts, in het weekend en op feestdagen afgesloten met verdwijnpalen. Daarnaast is er een samenscholingsverbod van kracht en worden er GAS-boetes uitgedeeld bij overlast en bij het betreden van de gebouwen en terreinen.

Bezienswaardigheden

Vergeet ook zeker niet even te genieten van het prachtige zicht dat je vanop de dijk hebt over de Schelde. Links zie je de koeltorens van Doel en rechts de jachthaven. Tijdens ons bezoek was er geen water in de jachthaven waardoor de schepen gestrand lagen. Dit was ook best een bijzonder zicht.

Verder is er ook nog de Scheldemolen die op de dijk langs de Schelde staat. Deze molen uit de 17e eeuw is één van de oudste stenen molens van België. In de molen is een brasserie gevestigd waar je iets kan drinken of een hapje kan eten.

Praktisch

Adres: Scheldemolenstraat – 9130 Doel

Je kan Doel vrij bezoeken, maar hou er wel rekening mee dat er op bepaalde uren een registratieplicht en een samenscholingsverbod van kracht zijn. Aan de toegangsweg tot Doel staan verdwijnpalen. Elke bezoeker die Doel wil betreden, moet zich registreren via zijn identiteitskaart, en dit op weekdagen van 18 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens en in het weekend en op feestdagen. Parkeren in het centrum van Doel is gratis en kan op het parkeerterrein op de hoek van de Engelsesteenweg en de Scheldemolenstraat.

Er is ook een samenscholingsverbod van toepassing van maandag tot en met zondag van 21 uur ’s avonds tot 9 uur ’s morgens. Dit wil zeggen dat tijdens deze uren groepen van meer dan 3 personen strafbaar zijn. Elke inbreuk op dit samenscholingsverbod en de registratieplicht kunnen aanleiding geven tot een GAS-boete tot maximaal 350 euro.

Meer informatie

Op de website van de gemeente Beveren vind je meer informatie over praktische afspraken voor een bezoek aan Doel. Wil je graag wat meer weten over de geschiedenis van Doel? Dan kan je altijd terecht op de Wikipedia pagina die hieraan gewijd is.

Al 20 jaar lang voert het actiecomité Doel 2020 een strijd voor het behoud van het Scheldedorp Doel en de omliggende polder. Voor meer informatie over hun strijd, verwijs ik je graag verder naar hun website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: