Calpe (ES)

In de winter van 2018 besloten we de eindejaarsdagen niet in het koude België door te brengen, maar wel in het immer warme Calpe in Spanje. En dat bleek een fantastische beslissing, want we hadden de tijd van ons leven!

Calpe

Calpe ligt in de provincie Alicante in de regio Valencia. Het is gelegen aan de Costa Blanca en is gekend voor zijn gematigd klimaat. Spanjaarden zeggen dat het in Calpe 9 maanden lente is en 3 maanden zomer. Het is dan ook een erg populaire badplaats onder toeristen. Maar ook in putje winter is het erg aangenaam vertoeven.

Kenmerkend voor Calpe is Peñón de Ifach, de grote rots die bij Calpe ligt. De rots die van kilometers ver is te zien, is 332 meter hoog en heeft een doorsnede van ongeveer 1 kilometer. De gehele rots is een natuurpark: Natural Park del Peñón de Ifach. Wie de rots wil bezoeken kan dit via een wandelroute van ongeveer anderhalf uur. Op de top van de berg heb je een prachtig uitzicht over de hele Costa Blanca.

De stad wordt gescheiden door een zoutwatermeer, Las Salinas. Dit zoutwatermeer is ontstaan door de zoutmijnen. Het zout was erg belangrijk voor de economie van Calpe, alsook voor het bewaren van gevangen vis. In de loop van de twintigste eeuw stopte men in Calpe met het exploiteren van de zoutmijnen. De zoutmijn werd onder water gezet waardoor er nu een prachtig leefgebied is ontstaan voor allerlei vogels, waaronder flamingo’s.

De haven van Calpe ligt onder de grote rots Peñón de Ifach. Calpe is van oorsprong een vissersdorp en ook tegenwoordig is de vissershaven nog zeer actief. Aan het eind van de middag komen de vele vissersboten terug de haven in om hun vangst meteen te verkopen op de veiling. Naast vissersboten liggen er in de haven ook vele boten waarmee je een tocht over zee kunt maken. In de naastgelegen jachthaven liggen de luxejachten.

Naast alle mooie en leuke dingen die Calpe te bieden heeft, is er de buurt van Calpe nog veel meer te ontdekken. Hieronder vertel ik je wat meer over de plaatsen die wij bezocht hebben tijdens ons verblijf in Calpe. Ze zijn stuk voor de stuk de moeite waard om te bezoeken!

Les Fonts de l’Algar

De rivier Algar mondt bij Altea uit in de Middellandse Zee. Op weg ernaartoe komt de rivier langs het dorpje Callosa d’en Sarria. Hier davert de rivier naar beneden waardoor er indrukwekkende watervallen ontstaan. Onder de naam Les Fonts de l’Algar is dit hele gebied ondertussen een natuurreservaat geworden.

Het is toegestaan om te zwemmen bij de watervallen. Het water is het hele jaar door zo’n 18 graden. Vooral in de hete zomers is het erg verfrissend om hier te zwemmen. Niet enkel toeristen, maar ook de lokale bevolking komt van heinde en verre om te kunnen genieten van de koelte van de watervallen. In de zomermaanden kan het dan ook al vroeg erg druk worden. Ga dus zeker op tijd naar de watervallen als je het gebied in alle rust wil bezoeken.

Villajoyosa

Villajoyosa betekent letterlijk vreugdevolle stad. Toen ik de vele fel gekleurde huisjes aan de dijk zag, begreep ik onmiddellijk waarom. De reden dat de woningen hier zo’n karakteristiek uiterlijk hebben, is dat de vissers op deze manier vanaf zee eenvoudig hun huis terug konden vinden.

Verder is Villajoyosa bekend vanwege zijn witte zandstranden. Het strand is maar liefst 3,5 km lang. Overal vind je speeltuintjes voor de kinderen op het strand en her en der groepjes palmbomen die voor de nodige schaduw zorgen. Vanop de brede boulevard heb je een prachtig zicht op het strand aan de ene kant en de vele kleurrijke huisjes aan de andere kant.

Moraira

Moraira is een oud vissersdorpje. In tegenstelling tot vele andere kustplaatsen in Spanje heeft Moraira haar eigen karakter en de oorspronkelijke sfeer weten te bewaren. Hier vind je geen gigantische hotels of hoogbouw. Het kasteeltje van Moraira, El Castillo, steekt mooi af tegen de kustlijn. Vanaf de rondom gelegen rotspartij, heb je een prachtig uitzicht over de kust.

Guadalest

In het binnenland van de Costa Blanca ligt in de bergen het oude dorpje Guadalest. Het unieke aan Guadalest is dat het dorp volledig geïntegreerd is in de rotsen. Het kasteel, El Castell de Guadalest, is een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden. Het dorpje is ondertussen uitgedijd tot ver buiten de natuurlijke grens die door de rotsen bepaald werd. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich echter nog steeds binnen de oude kern van Guadalest.

Wie een bezoekje brengt aan Guadalest, wordt tevens getrakteerd op een prachtig uitzicht. Het gemeenteplein biedt een spectaculair uitzicht over de bergen en het enorme azuurblauwe stuwmeer dat een groot deel van de provincie Alicante van drinkwater voorziet.

Natuurpark Serra Gelada

De wandeling in natuurpark Serra Gelada naar de vuurtoren ‘El Faro de Albir’ is er eentje die je zeker gedaan moet hebben als je in de buurt bent. De hele wandeling loopt over een breed asfalt wandelpad. Onderweg zijn er enkele aftakkingen via onverharde wegen, eentje naar een mooi uitzichtspunt en eentje naar een verlaten okermijn. Aan het einde van de wandelroute kom je bij de vuurtoren. Hier zouden regelmatig dolfijnen te zien zijn. Wij hebben jammer genoeg geen dolfijnen kunnen spotten, maar de natuurpracht onderweg maakte dat ruimschoots goed!

Mercado Central Alicante

De overdekte markt van Alicante is gevestigd in een bijzonder gebouw bestaande uit 2 verdiepingen. Op de meer dan 11.000 m² is er plaats voor bijna 300 marktkramen. Je vindt er vooral verse goederen zoals vlees, vis, groenten, fruit, zuivelproducten en brood. Op het plein aan de achterkant van de markt kan je verse bloemen kopen.

Lente in de winter

Het moet gezegd worden: de Spanjaarden hebben gelijk! In Calpe is er van winter geen sprake. Toen wij er verbleven (overgang van oud op nieuw) was het er maar liefst zo’n 18 °C. Onze kinderen waren niet van het strand weg te slaan en hoewel zwemmen in de zee te koud was, was het weer ideaal voor pootjebaden en spelen op het strand. En daar hebben ze intens van genoten. En wij ook, vanop de dijk met een sangria in de hand en tapas op tafel.

Het was een vakantie zoals we er nog nooit eentje beleefd hadden. En ik durf te stellen dat het onze beste vakantie ooit was!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: