Vesparit door Limburg

Limburg – bekend om zijn adembenemende landschappen en charmante dorpjes – is de perfecte bestemming voor een avontuurlijke rit met een Vespa. Wij huurden onlangs een Vespa bij ViaVespa en gingen op een onvergetelijke verkenningstocht door dit betoverend stukje België.

ViaVespa

Bij aankomst bij ViaVespa werden we met open armen ontvangen door de vriendelijke gastvrouw. Ze gaf een gedetailleerde uitleg over de Vespa en gaf ook enkele handige tips voor een veilige en plezierige rit. We konden kiezen uit verschillende routeopties. Ons oog viel meteen op de route ‘Den Doodendraad’. Deze route brengt je langs de gemeenten Peer, Pelt en Hamont-Achel waarbij je onderweg kan genieten van allerlei bezienswaardigheden zoals Den Doodendraad, Achelse Kluis, het kasteel van Beverbeek en verschillende molens en kapelletjes. De route wordt meegegeven op papier, maar je kan bij de start de route ook downloaden op je eigen smartphone. Als je liever zelf een route uitstippelt, kan dat natuurlijk ook! En dan waren we klaar om op weg te gaan en de verborgen juweeltjes van Limburg te ontdekken.

Den Doodendraad

Onze eerste stop die tevens zijn naam leent aan onze route was Den Doodendraad. Den Doodendraad was een beruchte elektrische draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd opgericht langs de Belgisch-Nederlandse grens. Het werd gebouwd door de Duitse bezetters om te voorkomen dat Belgische burgers en gevluchte soldaten het neutrale Nederland zouden bereiken. De Doodendraad, zoals de naam al suggereert, was levensgevaarlijk en kostte naar schatting meer dan duizend mensen het leven. Eén van de bekendste locaties waar Den Doodendraad over de grens liep, was bij Achelse Kluis. Achelse Kluis is een voormalig klooster en tegenwoordig een abdij gelegen op de grens tussen België en Nederland, in de buurt van het dorp Achel. Tijdens de oorlog fungeerde de Achelse Kluis als een populaire smokkelroute en ontsnappingsroute voor mensen die probeerden de Doodendraad te omzeilen. Achelse Kluis werd een belangrijk symbool van hoop en solidariteit in een tijd van onderdrukking.

Vandaag herinneren Den Doodendraad en Achelse Kluis ons aan de ontberingen en moed van de mensen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze dienen als gedenktekens en herinneringsplaatsen, waar bezoekers kunnen leren over de geschiedenis en de verhalen van diegenen die hun leven waagden voor vrijheid. Den Doodendraad en de Achelse Kluis vormen gezamenlijk een krachtige herinnering aan de veerkracht van de menselijke geest en de wil om te overleven in moeilijke tijden.

Domein De Bever

Onze volgende stop was Domein De Bever. Hier kan je niet enkel genieten van een heerlijk kopje koffie of een verfrissend lokaal biertje, maar ook de prachtige natuur rondom bewonderen. Je hebt een fenomenaal zicht over een uitgestrekte vijver die boordevol leven zit. Wij zagen kikkers, libellen, diverse watervogels en vissen.

Kinderen kunnen hier ook heerlijk rennen en spelen. Zo start hier de avontuurlijke kinderwandeling Het Beverpad. Het pad loopt over een afstand van 2 km langs de vijver, hooilanden en de nabijgelegen bessenplantage. Naast educatieve elementen zijn er ook speelvoorzieningen, zoals een vlonder en een uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende natuur. Het Beverpad is niet alleen leuk, maar biedt ook de mogelijkheid voor kinderen om te leren over het belang van water voor zowel de natuur als de landbouw.

Adembenemende natuur en landschappen

Aangezien we de Vespa slechts voor een halve dag hadden gehuurd, hadden we niet veel tijd om nog andere stops te maken. Maar dat betekent niet dat we onderweg niet hebben kunnen genieten van de weelderige natuur en de adembenemende landschappen waar Limburg om bekend staat. Het gevarieerde landschap van Limburg heeft voor ieder wat wils. Van uitgestrekte bossen en groene valleien tot schilderachtige heuvels en kabbelende rivieren, er is een overvloed aan natuurlijke schoonheid. Nationale parken zoals het Nationaal Park Hoge Kempen en de bossen van Bosland bieden geweldige mogelijkheden om te wandelen, fietsen of simpelweg te genieten van een ontspannen picknick in een weelderige omgeving. Kortom, de natuur van Limburg is een kostbare schat die een onvergetelijke ervaring biedt aan iedereen die de schoonheid en rust van de natuur wil ervaren.

Het einde van een onvergetelijk avontuur

Na een voormiddag vol ontdekkingen was het tijd om de Vespa terug te brengen. ViaVespa bood de perfecte manier om Limburg op een unieke manier te verkennen. De Vespa was de ideale metgezel voor deze reis, waardoor we op ons eigen tempo kon rijden, de schoonheid van Limburg konden bewonderen en konden genieten van alles wat deze prachtige provincie te bieden heeft. Als je op zoek bent naar een onvergetelijk avontuur, kan ik je ten zeerste aanbevelen om een Vespa te huren bij ViaVespa en zelf te ervaren waarom deze iconische scooters zo geliefd zijn bij velen.

Praktisch

Adres: Herisstraat 20, 3990 Kleine-Brogel

Bij ViaVespa kan je kiezen tussen een gewone Vespa of een elektrische Vespa. Voor een halve dag betaal je 50 euro per Vespa en voor een hele dag betaal je 80 euro per Vespa. Wil je liever met twee op één Vespa of neem je een kind mee achterop? Dan betaal je voor deze extra passagier 10 euro. Kinderen van 3 t.e.m. 8 jaar dienen in een speciaal kinderzitje te zitten dat gehuurd kan worden voor 10 euro per Vespa. Er worden ook diverse arrangementen aangeboden.

Meer informatie

Alle praktische informatie en het volledige aanbod van ViaVespa kan je terugvinden op hun website. Ook hun Facebook en Instagram pagina zijn het checken waard!

Plaats een reactie