El Campello (ES)

El Campello is een stadje gelegen in de provincie Alicante in de regio Valencia, op slechts 12 kilometer ten noordoosten van de stad Alicante. Oorspronkelijk was El Campello een vissersplaats, maar toerisme is tegenwoordig de belangrijkste bron van inkomsten geworden. Toch vindt er nog steeds elke werkdag een visafslag plaats in de haven waarbij de vers gevangen vis aan de hoogste bieders verkocht wordt. El Campello is een rustige badplaats en is hierdoor zeer geliefd onder zowel Spaanse als buitenlandse toeristen. Met zo’n 250 dagen zon per jaar en een gemiddelde jaartemperatuur van 19 graden is het hier dan ook heerlijk vertoeven!

Appartement Bellavista

Wij verbleven tijdens onze vakantie in El Campello in appartement Bellavista dat we via Booking.com hebben geboekt. Het appartement is gelegen op de promenade van El Campello en zodra je het appartement binnen wandelt, kan je genieten van een prachtig zicht over de Middellandse Zee en de omgeving. De perfecte uitvalsbasis voor een verblijf in El Campello!

Bezienswaardigheden

El Campello beschikt over een uniek historisch erfgoed: Illeta dels Banyets, één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in de regio Valencia. De overblijfselen die hier zijn ontdekt, dateren uit de bronstijd, de Iberische periode en de Romeinse tijd. Je ziet er onder andere overblijfselen van Romeinse baden, boerderijen en tempels. De banyets, de kleine poelen waaraan het zijn naam te danken heeft, werden in de Romeinse tijd vermoedelijk gebruikt voor het kweken van vis.

Aan de rand van de jachthaven van El Campello vind je Torre de la Illeta. Deze toren dateert uit het midden van de 16e eeuw en werd gebouwd om de kust te beschermen tegen Berberse zeerovers. De toren wordt gebruikt als embleem van de stad en is het decor voor verschillende evenementen.

Dit zijn de voornaamste bezienswaardigheden van El Campello. In de omgeving zijn er echter nog veel meer mooie dingen te ontdekken. Hieronder vertel ik je wat meer over de plaatsen die wij bezocht hebben tijdens ons verblijf in El Campello.

Faro de Santa Pola

In het noordoosten van de stad Santa Pola ligt de vuurtoren Faro de Santa Pola. Loop over de loopbrug en geniet van een uniek panoramisch uitzicht over de Middellandse Zee, de baai van Alicante en Isla Tabarca.

Torre de Escaletes

Torre de Escaletes is een wachttoren die niet enkel de zee moest bewaken, maar ook het nabijgelegen eiland Tabarca. Als vijandelijke schepen werden waargenomen, communiceerde de wachttoren met het nabijgelegen kasteel van Santa Pola door middel van rook overdag en vuur ’s nachts.

Salinas de Santa Pola

Ten westen van Santa Pola ligt Salinas de Santa Pola, een zoutvlakte van maar liefst 2.470 hectare groot. Tegenwoordig is de zoutvlakte een beschermd natuurgebied en beschermingszone voor vogels, waaronder flamingo’s en steltvogels. De exploitatie van de zoutvlakte is begonnen in de 14e eeuw en ook vandaag de dag wordt er nog steeds zout gewonnen.

Isla Tabarca

Vanuit Santa Pola kan je dagelijks een boot nemen naar het nabijgelegen eiland Tabarca. Het eiland is slechts 400 meter breed en 1.800 meter lang en is hierdoor het kleinste permanent bewoonde eiland van Spanje. Er wonen zo’n 80 mensen op het eiland, maar tijdens de zomermaanden is het er aanzienlijk drukker door de vele toeristen. Toerisme is dan ook de grootste bron van inkomsten voor het eiland.

Castillo de Santa Barbara

Castillo de Santa Barbara is een kasteel bovenop de 166 meter hoge berg Benacantil in Alicante. Hoewel het kasteel oorspronkelijk in de 9e eeuw werd gebouwd, is het kasteelcomplex opgebouwd uit elementen die uit verschillende jaren stammen. Van de overblijfselen die er nu nog staan, stammen de oudste uit de 11e, 12e en 13e eeuw. Een groot deel van het kasteelcomplex werd pas na de Middeleeuwen toegevoegd. Het kasteel heeft lange tijd militaire doeleinden gekend, maar delen van het kasteel werden ook als gevangenis gebruikt.

Castillo de Santa Barbara is vrij toegankelijk. Je bereikt het kasteel al wandelend via de vestingsmuur of je neemt de lift die midden in de heuvel werd aangelegd. Uiteraard was de lift tijdens ons bezoek aan het kasteel defect…

Cuevas del Canelobre

De grot van Canelobre is één van de grootste en meest populaire grotten in de Valenciaanse streek en is zo’n 145 miljoen jaar oud. Binnenin de grot heeft de inwerking van regenwater gezorgd voor prachtige vormen. De stalagmiet in het midden van de ruimt lijkt op een kroonluchter (canelobre in het Valenciaans) en leent dan ook zijn naam aan de grot. Men vermoed dat de grot rond de 10e eeuw ontdekt werd door Arabieren. Tijdens de Burgeroorlog werd de grot gebruikt als schuilplaats voor de lokale bevolking en eveneens als vliegtuigreparatiewerkplaats door het Republikeinse leger. Naast de ruimte die bezocht kan worden door het grote publiek, zijn er ook enkele ruimte ingericht voor het beoefenen van speleologie en vanwege de indrukwekkende akoestiek zijn de Cuevas del Canelobre regelmatig het decor voor tal van muzikale optredens.

Torre de la Malladeta

Torre de la Malladeta is geen echte oude wachttoren, maar een toren gebouwd in 1903 in opdracht van José Maria Esquerdo. Hij bouwde in de buurt een psychiatrisch ziekenhuis en besloot om op deze plek een toren te bouwen en in te richten als kantoor. Ook de ruïnes van Villa Giacomina wat verderop tonen geen vervallen Arabisch paleis, maar wel de villa van dokter Alfonso Esquerdo die het liet bouwen in 1892 en hier lange tijd woonde alvorens te verhuizen en de woning aan zijn lot over te laten. De gemeente Villajoyosa is momenteel bezig met de restauratie van de villa, de toren en de omgeving.

Guadalest

In het binnenland van de Costa Blanca ligt in de bergen het oude dorpje Guadalest. Het unieke aan Guadalest is dat het dorp volledig geïntegreerd is in de rotsen. Het kasteel, El Castell de Guadalest, is een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden. Het dorpje is ondertussen uitgedijd tot ver buiten de natuurlijke grens die door de rotsen bepaald werd. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich echter nog steeds binnen de oude kern van Guadalest.

Wie een bezoekje brengt aan Guadalest, wordt tevens getrakteerd op een prachtig uitzicht. Het gemeenteplein biedt een spectaculair uitzicht over de bergen en het enorme azuurblauwe stuwmeer dat een groot deel van de provincie Alicante van drinkwater voorziet. Rijd na je bezoekje aan Guadalest zeker even verder naar het stuwmeer en geniet van alle pracht die de natuur hier te bieden heeft. Voor de sportievelingen onder ons is er een wandelroute rondom het stuwmeer van net geen 14 kilometer.

Tot weerziens

Zoals dat doorgaans gaat met vakanties, was ook deze uiteraard weer veel te kort. Zo veel te zien en te doen en zo weinig tijd… Dan zullen we nog eens keertje terug moeten komen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: