De 44 betonnen helmen

In een veld in het Limburgse Halen vormen 44 betonnen helmen het decor van een idyllische plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen. De 44 betonnen helmen maken deel uit van de tentoonstelling “Limburg 1914-1918: kleine verhalen in een Groote Oorlog”. Elke helm vertegenwoordigt één Limburgse gemeente die door de Duitsers bezet werden in de oorlog. De helmen werden door plaatselijke kunstenaars, verenigingen en scholen bewerkt tot prachtige kunstwerken. Ze symboliseren de soldaten die identiek naar het front vertrokken, maar na 4 jaar getekend voor het leven en met elk hun eigen verhaal naar huis terugkeerden.

De 44 helmen staan in Halen op het veld waar op 12 augustus 1914 de Slag der Zilveren Helmen heeft plaatsgevonden. Tijdens deze slag sneuvelden maar liefst 160 Belgische en 140 Duitse soldaten en raakten meer dan 600 soldaten gewond. Ook verloren hier meer dan 400 paarden het leven.

De creaties op de helmen vervagen stilaan, de natuur neemt de helmen definitief op in het landschap. Dit staat symbool voor de teruggekeerde soldaten die zich opnieuw probeerden te integreren in de samenleving. Ze verborgen en verzwegen vaak wat ze hadden meegemaakt, maar droegen de verhalen eeuwig met zich mee.

Praktisch

Adres: Betserbaan 97, 3545 Halen

De toegang tot het herinneringspark is volledig gratis. Parkeren kan op de kleine parking aan de ingang.

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling “Limburg 1914-1918: kleine verhalen in een Groote Oorlog” en over de 44 betonnen helmen vind je op de website van Limburg 1914-1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: