Moezelstreek (D)

Het stond al veel langer op ons verlanglijstje, maar met de herfstvakantie voor de deur leek het ons het ideale moment om te gaan ontdekken of de Moezelstreek echt zo mooi is als wordt gezegd. Onze uitvalsbasis in de Moezelstreek was Landal Sonnenberg. Dankzij zijn prachtige ligging bovenop een berg, de comfortabele huisjes en de vele activiteiten voor de kinderen is dit het perfecte vertrekpunt om samen met kinderen de Moezelstreek te verkennen.

Vakantiehuizen boven de Moezelvallei

Landal Sonnenberg biedt verschillende accommodatietypes aan: appartementen voor 2 personen, huisjes geschikt voor 2 tot 10 personen, huisjes speciaal ingericht voor kinderen, huisjes geschikt voor personen met een handicap, stacaravans en staplaatsen op de camping. Wij verbleven drie nachten in een vrijstaand 6-persoonshuisje. Hoewel de huisjes langs buiten een wat verouderde look hebben, zijn ze binnenin wel mooi vernieuwd.

Op het park zijn er allerlei activiteiten die je samen met de kinderen kan ondernemen. Uiteraard is er een overdekt zwembad en een grote binnenspeeltuin, maar verder is er ook een bowlingbaan, minigolfterrein, klimpark en verschillende speeltuinen doorheen het park. Eén van die speeltuinen lag aan de voordeur van ons vakantiehuisje. Lekker gemakkelijk en de kinderen hebben hier dan ook gretig gebruik van gemaakt.

De mooiste plek van het park is zonder twijfel het hertenverblijf. Hier kan je niet enkel de herten bezoeken en eventueel voeren, maar ook genieten van het fenomenale uitzicht over de Moezelvallei.

Na een drukke dag heb je ’s avonds ongetwijfeld grote honger. Ook dan laat Landal Sonnenberg je niet in de steek. Je kan een heerlijke maaltijd op tafel toveren dankzij de goed uitgeruste keuken in je bungalow. Ingrediënten hoef je niet per se van thuis mee nemen, want in de ParkShop vind je alles wat je nodig hebt. Wil je liever niet uitgebreid koken? Dan kan je snacks afhalen in de Snackbar of je beentjes onder tafel schuiven in de Brasserie. Ook voor het ontbijt zijn er diverse opties. In de Brasserie kan je aanschuiven bij het ontbijtbuffet, maar gezellig in je bungalow ontbijten kan natuurlijk ook. In de ParkShop kan je dagelijks verse broodjes kopen.

Om tijdens je verblijf volledig op de hoogte te zijn, kun je de gratis Landal GreenParks App downloaden. In de app vind je alle activiteiten die op het park worden georganiseerd. Je vindt er ook de openingstijden van de faciliteiten en je kan eenvoudig een tafel reserveren in de Brasserie. De grootste troef van de app is echter het sleutelsysteem. Door vooraf digitaal in te checken, hoef je bij aankomst niet langs de receptie te gaan. Je kan meteen doorrijden naar je vakantiehuis en de sleutel in de app gebruiken. Klik op de sleutel, hou je GSM tegen het deurslot en het slot opent automatisch.

Praktische informatie

Adres: Sonnenberg 1, 54340 Leiwen, Duitsland

Meer informatie over Landal Sonnenberg vind je op hun website.

Bezienswaardigheden

Tijdens een weekendje Moezelstreek blijf je natuurlijk niet de hele dag in het vakantiepark, want er is zo veel moois te zien in de omgeving. Of je nu houdt van natuur, cultuur, geschiedenis of recreatie: alles is hier mogelijk! Wij kozen voor onderstaande bezienswaardigheden…

Moselkino Leiwen

Op korte wandelafstand van Landal Sonnenberg bevindt zich Moselkino Leiwen. Hier heb je geen televisie nodig, want je kan hier een prachtige natuurfilm bekijken: Traumaussicht ins Moseltal. Net als in een echte bioscoop staan er ligstoelen en banken opgesteld rond een groot houten frame. De beste manier om te genieten van het fenomenale uitzicht over Leiwen en de Moezelvallei is natuurlijk met een heerlijk glas plaatselijke wijn. Geen wijn bij? Geen probleem! In de wijnbar bovenaan de heuvel vind je diverse lokale wijnen en water. De wijnbar is een soort honesty bar waarbij je vrij drank kan nemen en dan gepast geld deponeert in het hiervoor voorziene geldbakje. Wil je graag een leuke foto posten van dit unieke moment op jouw sociale media, maar heb je geen bereik? Ook dit is geen probleem! Bij de wijnbar is er gratis wifi voorzien.

Dhrontalsperre

Onderweg naar de rodelbaan in Riol passeerden we de Dhrontalsperre, een dam in het dal van de Kleine Dhron. De dam werd gebouwd tussen 1911 en 1913 door de gemeente Trier om elektriciteit op te wekken. Het water werd naar de Moezel bij Leiwen geleid om daar elektriciteit op te wekken uit waterkracht in waterturbines. In 1954 was er nog een uitbreiding van de pompaccumulatiecentrale waardoor men ’s nachts water kon oppompen en overdag elektriciteit kon opwekken. In 1995 werd de pomp echter ontmanteld en sindsdien wordt alleen de natuurlijke instroom van de Kleine Dhron gebruikt. De dam is een prachtig bouwwerk en is zeker een tussenstop waard!

Rodelbahn Triolago

Op 25 minuten rijden van het Landalpark ligt Rodelbahn Triolago. Stap alleen of met z’n tweeën in een slee en laat je rustig omhoog trekken. Daarna kan de afdaling vol bochten en golven beginnen. De rodelbaan is 1170 meter lang en je kan zelf kiezen met welke snelheid je van de baan komt. Onderweg geniet je ook van een prachtig uitzicht, als je dat tenminste in alle hevigheid niet ontgaan is… De sleetjes zitten vast aan een rail, dus je kan niet uit de bocht vliegen. Hierdoor kunnen kinderen zich ook alleen aan de afdaling wagen als ze dat willen. Maar maak als ouder zeker (met of zonder kind) een ritje op de rodelbaan, want het is de moeite waard!

Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues is een stadje met ruim 7.000 inwoners en bestaat uit twee delen, namelijk Bernkastel aan de rechterkant van de Moezel en Kues aan de linkerkant. Deze twee stadsdelen zijn door middel van een brug met elkaar verbonden. Het marktplein behoort tot de mooiste bezienswaardigheden van Bernkastel-Kues en mag je dan ook echt niet missen. Op het plein vind je prachtige vakwerkhuizen, de Sankt Michaelsbrunnen en het mooie Bernkasteler raadhuis dat werd gebouwd in Renaissance stijl. Net achter een hoek van het plein vind je het Spitzhäuschen, een vakwerkhuis uit de 15e eeuw met een wel erg spitse gevel.

Hoog boven Bernkastel-Kues ligt een burchtruïne, Burg Landshut genaamd. Deze burcht werd in de 13e eeuw gebouwd en werd in 1692 verwoest door een brand. Vandaag de dag kun je de torens bezoeken voor een geweldig uitzicht over de Moezel en de omgeving van Bernkastel-Kues. Je kunt de pittige tocht naar de burchtruïne te voet ondernemen of je kan er met de auto heen rijden, maar je kan ook gebruik maken van de Burg Landshut Express. Dit is een soort toeristentreintje die je in 20 minuten vanaf het centrum naar Burg Landshut brengt.

Vanuit Bernkastel-Kues vertrekken er dagelijks verschillende boottochten voor een rondvaart over de Moezel. Wanneer je de streek al wat met de auto hebt verkend, is het best leuk om de mooie stadjes en wijngaarden ook eens vanaf het water te bekijken. De uitzichten op de vallei en de kronkelende rivier zijn werkelijk prachtig. Wij maakten een rondvaart van een uurtje met de Moselprinzessin. Tijdens de boottocht kan je genieten van een lekkere plaatselijke wijn of fris biertje.

Trier

Op terugweg naar huis besloten we halt te houden in Trier, ook wel gekend als de oudste stad van Duitsland. Ondanks het feit dat de stad door de jaren heen vele verwoestingen, branden en oorlogen heeft gekend, zijn er nog veel historische gebouwen en monumenten te bewonderen. Gezien onze gelimiteerde tijd in de stad hebben wij ons beperkt tot onderstaande bezienswaardigheden, maar weet dat er in deze stad nog veel meer te ontdekken valt.

De Hauptmarkt is het centrale plein van Trier. Het plein is omgeven door mooie vakwerkhuisjes, kleurrijke gevels, gezellige winkeltjes én in het midden (hoe kan het ook anders) een wijnkraam. Deze wijnkraam wordt bemand door verschillende wijnbedrijven uit de regio en hier kan je voor een schappelijke prijs lekkere, lokale wijnen proeven. De Romeinse stadspoort Porta Nigra is het bekendste monument van Trier en was ooit onderdeel van een 6 kilometer lange stadsmuur rondom het centrum van Trier. Door de jaren heen werd de muur door ouderdom en luchtvervuiling steeds zwarter. In de middeleeuwen kreeg hij hierdoor de naam de Porta Nigra. Je kan de poort ook bezoeken als je dat wil. Vanaf bovenaf heb je blijkbaar een prachtig uitzicht over de stad Trier aan de ene kant en de wijngaarden op de berghellingen aan de andere kant.

De mooiste bezienswaardigheid van Trier vond ik toch de Dom. Wat een indrukwekkend bouwwerk! De Dom kan je gratis bezoeken en dat is absoluut de moeite waard. Hoe mooi het gebouw langs buiten ook is, eenmaal binnen val je steil achterover van de grandeur, de vele prachtige kunstwerken, het houtsnijwerk, de glas-in-loodramen en de verschillende bouwstijlen door de eeuwen heen.

Als je in Trier bent, moet je zeker ook de Mariensäule op de Markusberg bezoeken. Het uitzicht over de stad Trier en de Moezelvallei is hier fenomenaal. Hier kan je na een drukke dag in de stad even helemaal tot rust komen.

Alle verwachtingen overtroffen

De Moezelstreek: ik had er al veel mooie dingen over gehoord en gelezen. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen… Maar die verwachtingen werden veruit overtroffen! Wat is de Moezelstreek prachtig! Al rijdend doorheen de streek val je van de ene verbazing in de andere. Achter elke bocht en elke steile helling wacht er een prachtig panorama op jou. Wij hebben slechts een heel klein stukje van de Moezelstreek kunnen verkennen dit weekend, maar dit smaakt absoluut naar meer! Auf Wiedersehen Mosel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: