Rondje Molenplas

Rondje Molenplas is – zoals de naam doet vermoeden – een wandelroute rondom de Molenplas bij Stevensweert. Het is een wandelroute waarbij er onderweg vanalles te beleven valt: prachtige uitzichten, grazende gallowayrunderen, stapstenen dwars door het water, beversporen en een oude molen met een natuurspeeltuin. Met andere woorden: een leuke wandeling voor het ganse gezin!

Van het paadje af

Het beginpunt van de wandeling ligt tegenover de Hompesche Molen, waar je meteen een uitkijkheuvel vindt die een prachtig uitzicht biedt over het natuurgebied en de omgeving. Na even van het uitzicht te hebben genoten, starten we de wandeling. We besluiten om met de klok mee te wandelen rondom de Molenplas. Het natuurgebied is een struingebied, dit wil zeggen dat je overal mag wandelen, ook buiten de aangelegde paden. Dat lijkt ons leuk en we besluiten dan ook meteen om onze eigen weg te zoeken. En dat loont, want even verderop komen we meteen oog in oog te staan met één van de bewoners van dit natuurgebied: de gallowayrunderen. Samen met de konikpaarden onderhouden zij het gebied en zorgen ze door begrazing en bemesting voor een gevarieerde natuur.

We wandelen wat verder langs de oever van de plas en komen dan bij het – volgens onze kinderen – hoogtepunt van de wandeling: stapstenen doorheen het water. Na enkele trips heen en weer over de stapstenen vervolgen we de route.

Meteen vinden we sporen van een andere bewoner van dit natuurgebied: de bever. Enkele vers afgeknaagde boomstronken verraden zijn aanwezigheid. De bever konden we jammer genoeg niet spotten, wel een heleboel vogels die zaten te genieten op het vogeleilandje wat verderop.

Op het einde van de route kom je nog langs een bomenmonument. De eiken die hier staan werden 1.500 tot 2.000 jaar geleden bedolven onder het grind van de Maas en bleven op die manier goed bewaard. Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan, zijn deze bomen naar boven gekomen. Ter herinnering aan de tijd van weleer zijn ze hier geplaatst als monument.

En dan komen we terug bij de Hompesche Molen, waar we nog even binnen springen voor een drankje en een hapje terwijl de kinderen spelen in de natuurspeeltuin.

Praktisch

Adres: Molendijk 6, 6107 AA Stevensweert, Nederland

Een rondje Molenplas is goed voor een wandeling van 5,8 km. De route start aan de Hompesche Molen, waar gratis parkeergelegenheid is voorzien.

Meer informatie

Meer informatie over de Molenplas vind je op de website van Natuurmonumenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: