Stampe en Vertongen Museum

Gisteren brachten we een bezoek aan het Stampe en Vertongen Museum. Het museum brengt hulde aan luchtvaartpioniers Jean Stampe en Maurice Vertongen, de meest succesvolle vliegtuigbouwers uit de Belgische geschiedenis. In 1923 startten zij in Antwerpen een vliegschool op en later werd een vliegtuigfabriek opgericht waar ze verschillende vliegtuigtypes bouwden. De SV-4 was hun meest succesvolle toestel.

Het museum neemt je mee doorheen de rijke luchtvaartgeschiedenis van Antwerpen. Je kan er heel wat vliegtuigen bewonderen, waaronder enkele militaire toestellen uit de Eerste Wereldoorlog, gerestaureerde SV-4 toestellen en zelfs een heuse V1 bom uit de Tweede Wereldoorlog. Je mag ook plaatsnemen in een Fouga Magister, een trainingstoestel van de Red Devils. En ik denk niet dat ik je hoef te vertellen dat dit voor de kinderen toch het hoogtepunt van het museum was. Onze mond viel echter open toen ons werd verteld dat elk toestel in het museum luchtwaardig is en dat ze af en toe het museum verlaten om het luchtruim op te zoeken. Jaarlijks wordt er een Stampe Fly In georganiseerd en wordt de luchthaven van Antwerpen omgetoverd tot een ontmoetingsplaats voor SV-4 toestellen uit heel Europa.

Het Stampe en Vertongen Museum is misschien niet het bekendste of grootste museum van zijn soort, maar wel één dat met hart en ziel werd opgericht en wordt uitgebaat. Enthousiaste vrijwilligers staan elk weekend opnieuw klaar om bezoekers extra uitleg te geven en vragen te beantwoorden, zoals ook bij ons het geval was.

Het museum is gelegen aan de luchthaven van Antwerpen en met wat geluk kan je hier enkele vliegtuigen zien opstijgen of landen. De perfecte plek hiervoor is wat mij betreft het Belair restaurant in de luchthaven. Hier kan je terecht voor een hapje of een drankje met zicht op het tarmac. Het restaurant heeft ook een dakterras waar je een prachtig zicht hebt over de landings- en vertrekbanen.

Praktisch

Adres: Antwerp International Airport, Luchthavenlei 1, 2100 Deurne

Het Stampe en Vertongen Museum is geopend op zaterdag en zondag van 14.00 u tot 17.00 u. Een bezoek aan het museum kost 5,00 euro per persoon, kinderen jonger dan 12 jaar mogen het museum gratis bezoeken.

Meer informatie

Meer informatie over het Stampe en Vertongen Museum vind je op de website of op de Facebookpagina van het museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: