Fort de Roovere

Fort de Roovere is geen klassiek fort met hoge, gemetselde muren, maar een fort dat bestaat uit dikke, aarden wallen. De blikvanger hier is niet zo zeer het fort zelf, maar wel de Mozesbrug en de Pompejustoren. In het bosrijke gebied rondom het fort kan je wandelen in de prachtige natuur en proeven van een heerlijk stukje historie. De gele route neemt je voor een wandeling van 2 km om het fort heen of je kunt kiezen voor de paarse route die je gedurende 5 km langs de aarden wallen en grachten loodst.

Een stukje geschiedenis

Fort de Roovere maakt deel uit van de West-Brabantse Waterlinie: de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Vanaf 1628 heeft deze waterlinie weerstand geboden aan diverse vijanden door bij bedreiging het omliggende land onder water te zetten. Het waterpeil was dan 50 tot 80 cm hoog: te diep om te doorwaden en te ondiep om er overheen te varen. Doorheen de jaren is dit maar liefst 7 x noodzakelijk gebleken en in totaal heeft het gebied maar liefst 50 jaar onder water gestaan. Fort de Roovere werd in 1816 opgeheven en nadat de stad Bergen op Zoom in 1867 werd opgeheven als vestingstad begon de ontmanteling van het fort, dewelke werd voltooid in 1890. Sindsdien nam de natuur de overhand en stilaan werd de waterlinie onzichtbaar. In 2010 werd het terrein volledig onder handen genomen en in ere hersteld. Sinds de herstelwerkzaamheden is de biodiversiteit verbeterd en kunnen fauna en flora zich weer ontwikkelen.

Waden door het water zoals Mozes

Door één van de grachten rondom het fort loopt de bekende Mozesbrug. De rand van de Mozesbrug ligt op gelijke hoogte met het water in de gracht. Hierdoor kan je, net zoals Mozes, doorheen het water waden. De brug is een technisch hoogstandje, want door de druk van het water is dergelijke brug moeilijk te bouwen. De architect heeft dan ook enkele belangrijke architectuur- en bouwprijzen gewonnen.

Genieten op hoog niveau

Op het terrein van het fort vind je ook de 25 meter hoge Pompejustoren. Om de top van deze uitkijktoren te bereiken, moet je 129 treden beklimmen. Vanaf de top van de toren word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Fort de Roovere en zijn omgeving. Dit stukje architectonisch vakwerk fungeert naast uitkijktoren ook als openluchttheater en expositieruimte. Pompejus is met vereende krachten van inwoners, organisaties en de gemeente Bergen op Zoom tot stand gekomen. Op de treden van de toren staan de namen van de vele donateurs die de bouw van de toren mede mogelijk maakten.

Praktisch

Adres: Ligneweg, 4661 PM Halsteren, Nederland

Parkeren kan gratis op de parking tegenover het fort.

Meer informatie

Meer informatie over Fort de Roovere vind je op de website van de Brabantse Wal of op de website van de Zuiderwaterlinie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: