Wandelen met kinderen

Wandelen: ik vind het erg leuk en ik kan er echt even mijn gedachten mee verzetten, maar mijn kinderen beginnen dikwijls al te zuchten als ze het woord nog maar horen. Wandelen met kinderen kan dan soms ook een hele uitdaging zijn. Hoewel jij volop aan het genieten bent van de natuurpracht of culturele elementen rondom jou, hebben jouw kinderen hier waarschijnlijk minder oog voor. Gelukkig zijn er een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat ook kinderen plezier beleven aan een wandeling. Ik zet ze even op een rijtje.

Betrek de kinderen bij de voorbereidingen

Ga samen met de kinderen op zoek naar een leuke wandeling. Stel eventueel verschillende wandelroutes voor en laat hen kiezen dewelke ze het interessantst vinden. Door ze te betrekken bij de voorbereidingen wakker je meteen hun enthousiasme aan.

Een goede uitrusting is het halve werk

Kinderen die last hebben van pijnlijke voeten zullen automatisch beginnen zeuren. Goede schoenen met een stevige zool zijn dan ook noodzakelijk. Kies daarnaast ook voor verschillende laagjes kleding, zodat kinderen tijdens de wandeling iets uit kunnen doen.

Laat hen ook een eigen rugzakje inpakken waarin ze wat drinken en snacks voor onderweg steken. Het rugzakje is ook handig om eventuele schatten die ze onderweg vinden (denk aan stenen, kastanjes, dennenappels, …) in op te bergen.

Maak de wandeling aantrekkelijk

Vraag niet aan jouw kinderen of ze mee gaan wandelen, want het antwoord zal ongetwijfeld nee zijn. Wanneer je echter vraagt of ze mee op schattenjacht of speurtocht gaan, zal het enthousiasme gegarandeerd veel hoger zijn! Overal in België zijn er leuke themawandelingen te vinden en elke stad of gemeente heeft tegenwoordig wel een zoektocht uitgewerkt.

Heb je echter een gewone wandeling in gedachten en wil je toch dat jouw kinderen zich vermaken onderweg? Dan heb ik nog enkele tips.

Bingokaart

Print een bingokaart uit en geef ze aan jouw kinderen. De bedoeling is dat ze tijdens het wandelen goed rondkijken en doorstrepen wat ze hebben gevonden. Bij vijf op een rij heb je bingo. Wie kan er als eerste bingo roepen?

Op de website van Binggo vind je heel wat leuke bingokaarten. Naast de klassieke bingokaarten, vind je hier ook een alfabetbingo, kleurenbingo en zintuigenbingo. Op de website van Wandelbingo kan je jouw eigen bingokaart creëren.

Eierdoos

Schilder de vakjes van een eierdoos in verschillende kleuren. Neem nadien de eierdoos mee tijdens je wandeling. De bedoeling is dat de kinderen nu bij elke kleur een bijpassende bloem, plant, steen, schelp, … zoeken. Wie krijgt als eerste zijn eierdoos gevuld?

In de herfst kan je met behulp van de eierdoos op zoek gaan naar herfstschatten. Print een opdrachtenkaart af en kleef de verschillende prentjes op de eierdoos. Ga tijdens de wandeling op zoek en probeer als eerste alle schatten te vinden. Een leuke opdrachtenkaart vind je op de website van Klasse.

Verrekijker of vergrootglas

Een verrekijker of vergrootglas is ook altijd een succes! De kinderen kunnen onderweg naar vogels in bomen speuren of ontdekken welke kleine dieren tussen de bladeren op de grond leven. Je kan hen ook een opdrachtje geven en hen bijvoorbeeld vragen een bepaalde vogel of insect te zoeken.

Fototoestel

Geef je kind een fototoestel of smartphone en laat hen onderweg leuke foto’s maken. Je kan hen eventueel wat opdrachten geven, bijv. neem een foto van een rode bloem of omgevallen boom.

Happy Stones

Een Happy Stone is een steen die vaak in vrolijke kleuren door iemand beschilderd is en vervolgens ergens werd neergelegd. Als je een Happy Stone vindt, mag je deze meenemen naar huis of op een ander plaats neerleggen om iemand anders een geluksmomentje te bezorgen. Zo zwerven de beschilderde stenen door het hele land om mensen blij te maken. Een ideale manier om kinderen te laten knutselen én met een doel te laten wandelen.

Tijdens de eerste lockdown vonden wij heel wat Happy Stones en ook wij gingen ondertussen al aan de slag met onze eigen stenen. Het enige wat je nodig hebt zijn enkele gladde stenen, acrylstiften en vernis. Maak met de acrylstiften een mooie tekening op de steen en breng nadien enkele lagen vernis aan. Vermeld op de achterzijde eventueel wie de steen gemaakt heeft via een unieke hashtag. Nu moet je enkel nog een leuk wandeling maken waarbij de kinderen hun stenen kunnen wegleggen. Als je geluk hebt, laat de vinder een berichtje na op Facebook of Instagram en kunnen de kinderen zo hun steen volgen.

Zoek de weg

Laat de kinderen tijdens de wandeling ook eens de weg zoeken aan de hand van een plannetje of GPS. Bij een bewegwijzerde wandeling kan je hen de juiste bordjes laten zoeken.

Kies een einddoel

Is de wandeling die je gaat doen geen echte belevenis op zich voor kinderen, zorg dan wel voor een doel: een speeltuin, een ijsje of pannenkoek, dieren, een kasteel, een bergtop, … Het zijn allemaal dingen waar kinderen dol op zijn en die ze zullen stimuleren om de wandeling zonder al te veel gezeur af te maken.

Wandel samen met anderen

Ga samen met andere gezinnen wandelen of neem vriendjes van je kinderen mee. Samen met andere kinderen wandelen, kan het plezier aanzienlijk vergroten. Ze dagen elkaar uit, motiveren elkaar en spelen samen onderweg.

Heb je zelf nog tips die het wandelen voor kinderen extra leuk maken? Laat ze me gerust weten en dan vul ik het lijstje verder aan!

Veel wandelplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: