Lange autorit met kinderen

Een autorit met kinderen is niet altijd gemakkelijk. Ze moeten lang stil zitten, ze maken ruzie met elkaar uit pure verveling, ze beginnen te zeuren of erger nog: ze worden wagenziek. Maar dankzij onderstaande tips wordt de autorit een stuk aangenamer voor de kinderen en bijgevolg ook voor jou.

Wees voorbereid

Een goede voorbereiding is het halve werk! Als je zelf gestresseerd aan de autorit begint, zal dit zeker en vast afstralen op de kinderen. Daarom dat een goede voorbereiding ook zo belangrijk is. Als je goed voorbereid bent, heb je minder zorgen en kunnen jij en de kinderen ontspannen vertrekken.

Maak een autozakje

Laat de kinderen zelf een eigen autozakje samenstellen. Hierin kunnen ze wat snacks, een flesje water, hun favoriete knuffel en wat speelgoed voor onderweg meenemen. Boeken of strips zijn bij ons niet toegelaten tijdens het autorijden omdat onze dochter dan steevast wagenziek wordt, maar met magnetisch speelgoed, Playmobil poppetjes of een reisgezelschapsspel kom je al heel ver.

Begin met een sanitaire stop

Ik heb de fout gemaakt om het een aantal keer niet te doen, maar nu wordt iedereen verplicht om voor vertrek nog een keer naar het toilet te gaan. Grotere kinderen kunnen onderweg tijdig aangeven wanneer ze naar het toilet moeten, maar bij kleine kinderen is dit nog vaak moeilijk. Neem in dat geval best een plaspotje mee in de auto, want kleine kinderen moeten gegarandeerd dringend naar het toilet wanneer je net een tankstation bent gepasseerd. Neem eventueel ook kleine vuilniszakjes mee die je in het potje kan leggen. Zo kan je de inhoud nadien gemakkelijk weggooien.

Zorg voor de juiste sfeer

Leuke muziek in de auto zorgt ook voor een toffe sfeer. Stel vooraf een leuke playlist samen en hou hierbij ook rekening met de keuze van je kinderen.

Speel spelletjes

Enkele ideetjes om je kinderen (en jezelf eventueel) onderweg te entertainen…

  • Raad het land

Je kijkt naar de nummerplaten en raadt uit welk land de auto komt. Je kan eventueel ook op een kaart aanduiden welke landen je al gezien hebt. Zo leren de kinderen de landen kennen én leren ze ook waar die landen liggen.

  • Woordenslang

De eerste speler zegt een woord en de volgende speler moet met de laatste letter van dat woord een ander woord maken. Je kan dit spelletje ook in een bepaald thema spelen, bijv. dieren, landen, beroepen, eten, … De speler die geen nieuw woord kan maken, verliest.

  • Ik ga op reis en ik neem mee

De eerste speler zegt bijvoorbeeld “Ik ga op reis en ik neem mee een bikini”. De volgende speler herhaalt deze zin en voegt er nog een item aan toe. Dit gaat zo lang door tot iemand een fout maakt. De speler die alle items het langst kon onthouden, is gewonnen.

  • Wie ben ik?

De eerste speler neemt een persoon in gedachten. De anderen mogen om beurt een vraag stellen waarop alleen met ja of nee kan worden geantwoord. De speler die de persoon het eerst raadt, is gewonnen.

  • Bingo

Print vooraf enkele bingokaarten af. De spelers moeten tijdens het spel goed rondkijken en op het bingoblad doorstrepen wat ze hebben gevonden. Bij vijf op een rij heb je bingo. De speler die als eerste bingo roept, is gewonnen. Op de website van Bingo kan je een heleboel leuke (en gratis) bingokaarten downloaden.

Voorzie voldoende eten en drinken

Hongerige kinderen zijn niet bepaald gezellig. Voorzie daarom voldoende eten en drinken voor onderweg. Een koeltas met wat drankjes, broodjes, snacks en fruit zijn een absolute must. Vergeet ook geen afvalzakjes en snoetenpoetsers om eventuele rommel op te poetsen. Regelmatig kleine maaltijden eten is trouwens belangrijk om wagenziekte te voorkomen. Let wel op met te veel suiker, want hier kunnen sommige kinderen erg druk van worden en dat is niet echt de bedoeling als je nog een lange autorit in het vooruitzicht hebt.

Gooi schermtijd overboord

Dankzij bovenstaande tips kom je al een heel eind. Maar als de kinderen toch nog wat entertainment nodig hebben, kan je eventueel de schermpjes boven halen. Als je van plan bent een tablet mee te nemen, zorg er dan voor dat deze goed opgeladen is. Download vooraf enkele leuke spelletjes die je ook offline kan spelen. Als je Netflix hebt, kan je vooraf ook wat leuke films downloaden. Naast een tablet, kan je ook een draagbare DVD-speler meenemen. Laat de kinderen thuis hun favoriete DVD’s kiezen of voorzie enkele nieuwe films die ze nog niet eerder hebben gezien.

Vergeet de terugweg niet

De heenweg zal je waarschijnlijk wel tot in de puntjes geregeld hebben, maar vergeet ook zeker de terugweg niet. Want ook op de terugweg wil je geen zeurende kinderen op de achterbank waardoor je alle fijne herinneringen in één klap bent vergeten. Dus hou zeker nog wat speelgoed, films of spelletjes achter de hand voor de rit naar huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: