Fort Liefkenshoek

Midden in het Antwerpse havengebied ligt een prachtige, historische plaats: Fort Liefkenshoek. Het fort heeft een enorm rijke geschiedenis waar je in het interactieve bezoekers- en belevingscentrum alles over te weten komt. Wij gingen in Fort Liefkenshoek ook op zoek naar de Schat van Vlieg. Het bleek niet enkel een erg interessante en leerrijke uitstap te zijn, maar we hebben ons ook nog eens enorm geamuseerd!

Het fort vroeger

Fort Liefkenshoek is één van de oudste forten van Vlaanderen. Het werd samen met Fort Lillo (aan de overkant van de Schelde) gebouwd op het einde van de 16e eeuw. De twee forten samen waren van groot belang voor controle over de scheepvaart, want samen konden ze de Schelde afsluiten. Hierdoor werden ze door de jaren heen vaak belegerd en dat eindigde niet altijd goed. De forten zijn in Spaanse, Nederlandse, Franse, Oostenrijkse en Belgische handen geweest. Ook de bestemming van het fort veranderde wel eens. Zo diende het als militair bolwerk, douanestation, marinebasis, quarantaineplaats voor zieke emigranten en zelfs als vakantiecentrum voor Belgische militairen. Fort Liefkenshoek is heel goed bewaard gebleven, onder andere dankzij restauratiewerken.

Het fort vandaag

Vandaag wordt het fort gebruikt als bezoekers- en belevingscentrum. Je leert hier spelenderwijs alles over het fort, zijn geschiedenis, zijn omgeving en zijn bewoners.

Oorspronkelijk stond het fort middenin de polders van Beveren. Vandaag is het omringd door het drukke havengebied en is het één van de laatste stukjes groen te midden van het immense industrielandschap. De dijk rond het fort werd ingericht als wandelpad. Langsheen het wandelpad kan je genieten van het uitzicht over de Schelde en de haven.

Schat van Vlieg

In de zomermaanden kan je in Fort Liefkenshoek op zoek gaan naar de Schat van Vlieg, die ergens op het domein verstopt is. Via allerlei opdrachten leidt Vlieg je naar de schatkist en kom je door het volledige bezoekers- en belevingscentrum.

Het hoofdgebouw van het fort is opgedeeld in verschillende ruimtes. In elke ruimte leer je wat bij over een ander aspect van Fort Liefkenshoek. Zo is er een kamer ingericht als kerkhof, waar je aan ieder graf naar het verhaal van de overledene kan luisteren. Een andere kamer is ingericht als een 17e-eeuws schip. Op de boeg voel je de deining van de golven, zie je de sterren en hoor je het schip kraken, waardoor je jezelf op een echt schip waant. In een andere kamer leer je meer over de emigratie naar Amerika in het begin van de 20e eeuw. Je kan hier zelfs opzoeken of iemand met jouw familienaam toen naar Amerika is vertrokken. Wij vonden heel wat mensen met onze familienaam die België hebben verlaten op zoek naar een betere toekomst. In de andere ruimtes kan je in een greenroom verslag doen van de slag om Antwerpen, kan je verloren lopen in een glazen doolhof, kan je telefoneren met vluchtelingen die je wat meer vertellen over hun thuisland en de reden waarom ze op de vlucht moesten, kan je een memoryspel spelen en het tegen de rest van je gezinsleden opnemen in een quiz.

De kinderen vonden de Schat van Vlieg in Fort Liefkenshoek erg leuk. Het is niet enkel super interessant, maar door de vele interactieve elementen is het ook nog eens enorm leuk. Een bezoek aan Fort Liefkenshoek is ook zonder Schat van Vlieg een absolute aanrader voor gezinnen met kinderen.

Praktisch

Adres: Ketenislaan 4, 9130 Kallo

Toegang tot het fort en zijn bezoekers- en belevingscentrum is gratis. Je dient wel vooraf een tijdslot te reserveren. Ook parkeren kan gratis ter hoogte van de ingang van het fort.

Fort Liefkenshoek is geopend van woensdag tot en met zondag van 9.30 u tot 17.00 u. Ook op feestdagen kan je een bezoek brengen aan het fort. In de wintermaanden (van 1 november tot 31 maart) gelden dezelfde openingsuren, maar dan is het fort op zaterdag, zondag en feestdagen geopend van 13.00 u tot 17.00 u. Enkel op volgende feestdagen is het fort gesloten: 24 december, 25 december, 31 december en 1 januari.

Meer informatie

Meer informatie over Fort Liefkenshoek vind je op de website van gemeente Beveren en op de website van Fortengordels. Meer informatie over de Schat van Vlieg in Fort Liefkenshoek vind je op de website van Uit in Vlaanderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: