Rhodos (GR)

Dit jaar was het opnieuw spannend afwachten of onze geplande zomervakantie wel kon doorgaan omwille van de coronacrisis. Maar gelukkig kleurde eind juni de Europese kaart stilaan van rood tot oranje naar zelfs groen en konden we onze koffers toch nog pakken en vertrokken we op vakantie richting Rhodos.

Rhodos

Rhodos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee en is het op drie na grootste eiland van Griekenland. Het is één van de meest oostelijk gelegen eilanden en bevindt zich slechts op een paar kilometer ten zuiden van het Turkse vasteland. Het eiland is bijna 80 kolometer lang en 38 km breed en heeft een totale oppervlakte van 1.398 km². De volledige kustlijn bedraagt ongeveer 220 km.

Rhodos is een perfecte vakantiebestemming voor elk type toerist, of je nu een zonneklopper bent of eerder van geschiedenis, cultuur of natuur houdt. Door zijn warme klimaat, rijke geschiedenis en afwisselende natuur komt iedereen hier wel aan zijn trekken. Maar beperk je tijdens je verblijf op Rhodos zeker niet enkel tot de luxe binnen hotelmuren of tot zonnen op het strand. Ga zeker op ontdekkingstocht op dit zonovergoten eiland, want er is zoveel meer te ontdekken op Rhodos dan alleen zon, zee en strand!

Rhodos kan je trouwens heel gemakkelijk per auto ontdekken, dankzij de goede provinciale rondweg. Huur daarom tijdens je verblijf zeker een auto en ontdek net zoals ons de vele mooie pareltjes die Rhodos te bieden heeft.

Hotel Cyprotel Faliraki

Wij verbleven tijdens onze vakantie in Faliraki in het noordoosten van Rhodos. Daar hadden we via Sunweb een familiekamer geboekt in Hotel Cyprotel Faliraki.

Foto: Hotel Cyprotel Faliraki

Het hotel beschikt over 375 kamers die verdeeld zijn over verschillende gebouwen van maximaal drie verdiepingen hoog. Naast het enorm leuke hoofdzwembad is er nog een tweede zwembad waar het wat rustiger is en speciaal voor de kinderen is er een waterpark met kinderzwembad en verschillende glijbanen. Het restaurant werd recent vernieuwd en biedt maaltijden aan in buffetvorm. Voor noodzakelijke aankopen of voor een leuk souvenir kan je terecht in de minisupermarkt in het hotel. Het hotel beschikt over een eigen parking waar je jouw huurauto gratis kan parkeren. Het strand is wat verder van het hotel gelegen, maar het hotel biedt een shuttle service van en naar het strand van Faliraki aan.

Belangrijk om weten is dat je op het domein van het hotel veel trappen moet nemen. Hierdoor is het hotel niet geschikt voor mensen die wat slechter ter been zijn.

Bezienswaardigheden

Wij hadden gedurende ons ganse verblijf in Rhodos een huurwagen ter beschikking. Omdat het ’s namiddags naar onze normen toch erg warm werd, reden we meestal in de voormiddag rond met de auto en brachten we de warme namiddagen door aan het zwembad in ons hotel. Op Rhodos vind je heel wat leuke plekken die het bezoeken absoluut waard zijn. Ik zet graag alle mooie plaatsen die wij bezocht hebben op een rijtje…

Faliraki

Tijdens onze vakantie verbleven we in Faliraki dat gelegen is in het noordoosten van Rhodos. Faliraki is een populaire vakantiebestemming en heeft een lang en breed zandstrand. Echte bezienswaardigheden heeft Faliraki niet. Enkel de kleine haven met zijn klooster is het vermelden waard.

Petaloudes

Petaloudes – ook beter gekend als de vlindervallei – is een prachtig natuurgebied in het noordelijke deel van Rhodos. Zoals de naam al verraad, vind je hier in de zomer grote aantallen vlinders, namelijk Panaxia Quadripunctaria Rhodosensis. Zij trekken in de zomermaanden naar Petaloudes waar ze zich verschuilen voor de warmte. Je vindt de vlinders in grote aantallen bij elkaar op de schors van de bomen of op de rotsen boven de kabbelende riviertjes. Wanneer ze met gesloten vleugels rusten, zie je enkel een aantal witte streepjes. Wanneer ze uitvliegen tonen ze pas hun echte kleuren en zie je hun prachtige koraalrode vleugels met zwarte stippen.

Een bezoekje aan Petaloudes is absoluut de moeite waard! Niet enkel voor de vele vlinders, maar ook voor de prachtige natuur en vele waterpartijen. Een natuurlijk pad en mooie houten relingen brengen je doorheen het natuurgebied. Onderweg zie je misschien nog andere dieren zoals krabben, kikkers en zelfs schildpadden.

Voor een bezoekje aan de vlindervallei betaal je 5,00 euro per persoon, kinderen betalen 2,50 euro per persoon. De vlindervallei is dagelijks geopend van 8.00 u tot 17.00 u. Wil je zeker vlinders spotten? Bezoek dan de vlindervallei niet voor half juni, want dan zijn de vlinders er nog niet. Van eind juni tot en met september kan je ze volop bewonderen.

Epta Piges

Ook Epta Piges is een natuurgebied dat het bezoeken zeker waard is. Epta Piges betekent letterlijk zeven bronnen en dat is wat je hier ook kan vinden: zeven bronnen die ervoor zorgen dat de beekjes die eruit voortkomen bijna nooit droog staan, zelfs in de zomer niet. De bronnen zelf zijn niet bepaald spectaculair en mochten er geen genummerde bordjes staan, zou je ze zelf nooit vinden. Maar het hoogtepunt van Epta Piges is toch wel de 150 meter lange tunnel waar water tot enkelhoogte (en op bepaalde stukken zelfs tot kniehoogte) doorheen stroomt. Je kan blootsvoets doorheen de lage, smalle, donkere tunnel wandelen wat een unieke ervaring is, tenzij je last hebt van claustrofobie. Aan het uiteinde van de tunnel kom je bij een meertje uit dat je verder kan volgen tot aan de waterval.

Onze kinderen vonden de tocht door de tunnel echt fantastisch! Mocht je in het bezit zijn van waterschoenen, dan raad ik toch aan om deze te dragen tijdens je tocht doorheen de tunnel. De bodem van de tunnel ligt namelijk bezaaid met kleine keien en blootsvoets wandelen over deze keien wordt na een tijdje best pijnlijk…

Thermen van Kallithea

Kallithea stond tijdens de Romeinse tijd bekend omwille van zijn zwavelhoudende bronnen met geneeskrachtige werking. De thermen zelf zijn vandaag niet meer in gebruik, maar de gebouwen werden prachtig gerenoveerd en vormen een bezienswaardigheid op zich.

Daarnaast is er een kleine baai waar je heerlijk kan zwemmen en die eveneens gebruikt wordt als aanlegplek voor jachten en toeristische bootjes. Hier bevindt zich ook een taverne waar je heerlijk kan eten en uitgebreid kan genieten van het prachtige uitzicht vanaf je tafel. De kinderen konden ondertussen spelen in het kristalheldere water.

De thermen van Kallithea zijn in de zomermaanden geopend van 8.00 u tot 20.00 u. Je dient wel een kleine toegangsbijdrage te betalen van 3,00 euro voor volwassenen en 2,00 euro voor kinderen vanaf 12 jaar.

Kamiros

Kamiros is een archeologische opgraving aan de westkust van Rhodos. Kamiros vormde in de oudheid samen met Ialyssos en Lindos de drie belangrijkste steden op Rhodos. Lindos was een haven- en handelsstad, Ialyssos was een aristocratische stad en Kamiros was een landbouwstad waar wijn en olijfolie werden geproduceerd.

De fundering van de oude stad is goed bewaard gebleven en hierdoor krijg je een goed beeld van hoe de stad er vroeger uit moet hebben gezien. Zo zijn de straten duidelijk zichtbaar en kan je zien waar de woningen, badhuizen en andere publieke gebouwen stonden. Het prachtige uitzicht over de Egeïsche Zee krijg je er gratis bovenop!

Kamiros is dagelijks geopend van 8.00 u tot 20.00 u. Volwassenen betalen 6,00 euro inkom, kinderen tot 18 jaar krijgen gratis toegang.

Kastro Kritinia

Het kasteel van Kritinia ligt 4 kilometer buiten het dorp op een heuvel. Het werd begin 14e eeuw gebouwd om de haven van Kamiros Skala en Kritinia te beschermen tegen aanvallen van vijanden. In 1480 werd Rhodos belegerd door de Ottomanen, maar ze slaagden er niet in om het kasteel van Kritinia te veroveren. Het kasteel werd wel grotendeels verwoest, maar werd nadien heropgebouwd. Vanuit Kastro Kritinia heb je een prachtig uitzicht over verschillende omliggende eilandjes.

Tasos Beach

Tasos Beach is een verborgen pareltje dat ons aangenaam heeft verrast. Geen zandstrand, maar een rotsplateau met ligstoelen, parasols en ladders die je vanop de rotsen in het water helpen. Er is ook een klein kiezelstrand waar je rechtstreeks in het water kan.

Tasos Cantina is een leuke taverne waar je heerlijke Griekse gerechten kan eten. De taverne brengt de maaltijden en verfrissende drankjes zelfs tot op je ligstoel indien je dat wenst. De typisch blauw geschilderde houten stoelen en tafels dragen extra bij aan de leuke authentieke Griekse sfeer die hier hangt. Een absolute aanrader!

Rhodos Stad

Rhodos Stad is de hoofdstad van het eiland Rhodos en is tevens de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland. De stad werd in de vijfde eeuw voor Christus gesticht en was dankzij zijn meerdere havens een belangrijke handelsplaats. Dit had tot gevolg dat Rhodos een gewilde stad was en in de loop der eeuwen meerdere bezetters heeft gehad die allemaal hun sporen hebben achtergelaten in de stad. Wandelend door de oude stad met zijn kleine straatjes en vele prachtige, historische gebouwen waan je jezelf terug in de Middeleeuwen. Rhodos Stad staat dan ook op de lijst van het Unesco Werelderfgoed.

De oude binnenstad van Rhodos is volledig ommuurd door vier kilometer lange stadsmuren. Elf poorten geven toegang tot de oude stad. Binnen de ommuring is een vestinggracht die voorzien is van wandelpaden. Een wandeling door deze vestinggracht geeft een mooi zicht op de ommuring en is een heerlijk rustmomentje binnen de verder vrij drukke stad.

Mandraki haven

Mandraki haven bevindt zich ter hoogte van de oude binnenstad van Rhodos Stad en dateert uit de oprichting van de stad in 408 voor Christus. Naast de ingang van de haven staan twee stenen zuilen met daarop bronzen figuren van een hert en een hinde, die samen het symbool van Rhodos vormen. Verder zijn er ook drie oude molens die kenmerkend zijn voor Mandraki haven. Deze windmolens zijn de enige overgebleven molens van een rij van 14 middeleeuwse windmolens die werden gebruikt om tarwe te malen. Tegenwoordig wordt Mandraki haven voornamelijk gebruikt door jachten en toeristenboten die dagtochten aanbieden naar de nabijgelegen eilanden en badplaatsen op Rhodos zelf.

Poseidon Submarine

Ook dit jaar wilden we graag nog eens een boottochtje maken. De meeste excursies per boot duren echter minstens 3 uur, wat veel te lang is voor mijn snel zeezieke dochter en man. Een korte rondvaart met de glasbodemboot Poseidon Submarine was een goed alternatief.

Foto: Poseidon Submarine

De glasbodemboot vertrekt vanuit Mandraki haven voor een rondvaart van 45 minuten langs de kustlijn. Erg leuk om Rhodos Stad eens vanuit een ander perspectief te kunnen bekijken. Halverwege de rondvaart kan je benedendeks de onderwaterwereld van Rhodos ontdekken waarbij een duiker de vissen voert en een kreeft opduikt. Hoewel de onderwatershow niet veel voorstelde, vonden onze kinderen dit wel erg leuk. Wij genoten vooral van de prachtige kustlijn die we bovendeks te zien kregen.

Volwassen betalen voor deze rondvaart 15,00 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen 8,00 euro.

Lindos

Lindos is een schilderachtig wit dorpje aan de oostkust van Rhodos. In het dorpje met een wirwar van straatjes kan je heerlijk verdwalen. Lindos was in de oudheid een belangrijke haven- en handelsstad.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Lindos is de tempel van Athena, ook beter gekend als de Akropolis van Lindos. Deze bereik je via een trap van ongeveer 500 treden, wat in de hete zomermaanden best een hele uitdaging kan zijn. Voor deze klim word je boven wel beloond met een fenomenaal uitzicht over het hele gebied met zijn prachtige baaitjes en helderblauwe zee. Indien je de klim toch wat te uitdagend vindt, kan je de tocht ook op de rug van een ezel afleggen. Voor 8,00 euro per persoon word je per ezel naar de top van de rots gebracht.

Tip! Plan deze uitstap best in de vroege voormiddag. In Lindos kan het in de zomermaanden erg warm worden (tot wel 40 °C in de schaduw) en aangezien Lindos één van de meest bezochte plaatsen van Rhodos is, kan het hier ook snel erg druk worden.

De Akropolis van Lindos is in de zomermaanden dagelijks geopend van 8.00 u tot 20.00 u. Volwassenen betalen 12,00 euro voor een inkomkaart, kinderen mogen gratis binnen.

Prasonisi

Prasonisi is een schiereiland in het meest zuidelijke punt van Rhodos. Het is een geliefde plek bij wind- en kitesurfers omwille van de golven en de sterke wind die hier altijd waait. Prasonisi is verbonden met Rhodos door een smalle zandstrook. Deze zandstrook is tevens een natuurlijke scheiding tussen de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee. Bij eb kan je over deze zandstrook naar Prasonisi wandelen. Op het moment van ons bezoek was het echter vloed en was de zandstrook grotendeels verdwenen. Prasonisi droog bereiken was op dat moment helaas onmogelijk.

Pefki Beach

Na ons bezoek aan Lindos en Prasonisi brachten we de dag verder door aan het strand. Op slechts 5 km van Lindos ligt Pefki Beach, een leuk zandstrand. Omdat het strand in een baai gelegen is, waait het hier zelden hard. Je kan hier voor een kleine prijs (ik denk dat het 12,00 euro was) een ligbed en parasol voor een hele dag huren en volop genieten van de zon, de zee en het strand. Het strand loopt hier langzaam af in de zee, waardoor Pefki Beach ook uiterst geschikt is voor kleine kinderen.

Tip! Wij sloten onze stranddag in schoonheid af in Kyma Beach Restaurant. Dit restaurant ligt pal aan het strand op de bovenverdieping van een gebouw, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op zee vanaf je tafel. Het eten is ook enorm lekker en net iets culinair hoogstaander dan in de doorsnee Griekse tavernes.

Geniet, ontdek en beleef!

Wat een leuke vakantie hebben we gehad! We hebben genoten van het mooie weer, vele mooie plekken mogen ontdekken, hopen plezier beleefd en prachtige herinneringen voor het leven gemaakt.

Ik kan enkel lovende dingen vertellen over Rhodos. Ik ben er zelf al een aantal keer op vakantie geweest; voor mijn man en de kinderen was het echter de eerste keer, maar ook zij zijn helemaal verkocht. Het is een prachtig eiland dat voor iedereen wel iets te bieden heeft. Verlaat daarom zeker eens alle luxe van je hotel, huur een auto en verken al het moois dat het eiland te bieden heeft. Ik ben er zeker van dat ook jij aangenaam verrast zal worden!

Eén opmerking over 'Rhodos (GR)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: