Schijnvliegveld De Kiek

Verscholen in de Brabantse bossen ligt een bijzonder vliegveld: schijnvliegveld De Kiek. Oorspronkelijk werd het schijnvliegveld aangelegd door de Duitsers om Engelse bommenwerpers af te leiden van het echte vliegveld slechts 7 km verderop. Vandaag is het een plaats dat ons de geschiedenis van deze plek bijbrengt en ons vooral doet herinneren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is…

Wat is een schijnvliegveld?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het Nederlandse vliegveld Gilze-Rijen in. Om dit vliegveld te beschermen legden ze vlakbij schijnvliegveld De Kiek aan, of zoals ze het zelf noemden: Scheinflugplatz Kamerun of SF37 in codetaal. In de hei werden landingsbanen gebrand, er werden gebouwen geplaatst die dienstdeden als valse hangars en er werden houten schijnvliegtuigen geplaatst. Het schijnvliegveld leek vanuit de lucht precies op het echte vliegveld. Dit alles deed men om de Engelse bommenwerpers af te leiden van de echte vliegbasis op slechts 7 km afstand. Men hoopte dat de geallieerde piloten het schijnvliegveld zouden bombarderen in plaats van het echte nabijgelegen vliegveld. Schijnvliegveld De Kiek bleef tot eind 1944 operationeel.

Het schijnvliegveld vandaag

Vandaag is schijnvliegveld De Kiek een plaats om even stil te staan bij het verleden en bij onze eigen vrijheid. In 2019 – exact 75 jaar na de bevrijding van Riel – is in het bos naast de plek waar het oorspronkelijke schijnvliegveld lag een belevingsbos ingericht. Er werden wandelpaden aangelegd en diverse informatieborden leren je meer over de situatie tijdens de tweede wereldoorlog. Ook vind je hier een originele Duitse bunker. Je kan helaas niet in de bunker, maar je kan wel boven op de bunker gaan en genieten van een mooi uitzicht over de omliggende velden. Een plattegrond toont je hoe het schijnvliegveld in de tweede wereldoorlog ingericht was.

De absolute blikvanger van het schijnvliegveld is toch wel het levensgrote stalen vliegtuig dat opdoemt tussen de bomen, een kunstwerk van Bart Somers. Het informatiebord leert ons dat het een Duits jachtvliegtuig is. Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 10 meter en is 2600 kilo zwaar. Het werd in 2019 per helikopter in het midden van het schijnvliegveld geplaatst als symbool voor de schijnvliegtuigen die hier ooit hebben gestaan.

Hoewel de meeste schijnvliegvelden verdwenen na de oorlog, werd het grootste deel van De Kiek na de oorlog omheind. Vandaag wordt de basis gebruikt om bommen onschadelijk te maken en worden hier militaire oefeningen gehouden.

Schijnvliegveld De Kiek is absoluut een bezoekje waard als je in de buurt bent!

Praktisch

Adres: Oude Tilburgsebaan, 5133 BD Riel

Je bereikt schijnvliegveld De Kiek via een onverharde weg naast het militaire domein Kamp De Kiek. Er is geen parking voorzien, maar parkeren kan langs de kant van de weg. Het schijnvliegveld ligt in een openbaar bos en is bijgevolg gratis toegankelijk.

Meer informatie

Neem zeker eens een kijkje op de Facebook of Instagram pagina van schijnvliegveld De Kiek. Alle informatie kan je ook vinden op de website van Gôolse Geheimen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: