De watervallen van Kruibeke

In het pittoreske Kruibeke langs de Schelde ligt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. En toch staat het gebied slechts enkele keren per jaar écht onder water. De overige dagen van het jaar is het een fantastisch gebied om te fietsen of in alle rust heerlijk te wandelen. En wie weet kom je onderweg wel enkele watervallen tegen…

Watervallen in Kruibeke?

Kruibeke heeft zijn watervallen te danken aan het Sigmaplan. Dit plan creëert overstromingsgebieden langs de Schelde die de bewoonde gebieden moeten beschermen voor wateroverlast. Als de waterstand van de Schelde de hoogte in gaat, gaan de sluizen van de overloopdijk open en dendert een enorm grote hoeveelheid water richting natuurgebied. En dat zorgt voor een prachtig spektakel.

Wat het geheel extra bijzonder maakt, is dat de Meiresluis ook een soort kunstwerk is. In 2014 won de hiphopformatie Krutown de Cultuurprijs van Kruibeke voor hun rapnummer ‘Parel Aan Het Scheld’ waarin ze hulde brengen aan hun geliefde dorp Kruibeke. Als beloning mochten ze graffiti aanbrengen op de Meiresluis. Krutown ging voor dit project in zee met graffitikunstenaar Suptil-One. En het resultaat is prachtig!

Oeverlopen in de Polders van Kruibeke

De watervallen van Kruibeke liggen midden in een prachtig natuurgebied van maar liefst 650 ha groot. Dit natuurgebied kan je via verkennen via diverse uitgestippelde wandel- en fietsroutes. Wij wandelden een stukje van de Barbierbeekroute. Deze route is in totaal 8.4 km lang, maar desgewenst kan je hem net zoals wij halfweg inkorten via het vlonderpad.

Ontdek Antwerpen met De Waterbus

Vlak bij de watervallen van Kruibeke bevindt zich een halte van De Waterbus. De Waterbus verbindt Kruibeke met het centrum van Antwerpen en de haven. Wij besloten om met De Waterbus naar Sint Anna te varen en daar een terrasje te doen. Maar je kan bijvoorbeeld ook afstappen op het Steenplein en de Antwerpse binnenstad verkennen. Al is de boottocht op zich ook een hele belevenis. Onderweg passeer je allerlei toeristische trekpleisters en zie je Antwerpen eens langs een andere kant.

Praktisch

Adres: Scheldedijk, 9150 Kruibeke

Wil je het spektakel van de watervallen van Kruibeke zelf eens aanschouwen? Check dan vooraf deze website. Hier vind je terug wanneer het hoogtij is en het water door de sluizen stroomt.

Meer informatie

Meer informatie over de Polders van Kruibeke, de watervallen, de Barbierbeekroute en De Waterbus vind je op onderstaande websites:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: