Fort 4

Vorig jaar brachten we een bezoekje aan Fort 5 in Edegem. En dat prachtig stukje groen midden in de stad heeft ons toen echt aangenaam verrast. Maar Fort 5 is lang niet de enige in zijn soort. Zo hebben we ook al een wandeling gemaakt rond Fort Ertbrand in Kapellen en hebben we het Fort van Breendonk verkend. En vandaag stond Fort 4 in Mortsel op de planning.

Geschiedenis

Fort 4 werd in de 19e eeuw gebouwd en is het basisfort van de Brialmontfortengordel. Samen met zeven andere forten moest het Antwerpen verdedigen in tijden van oorlog. De inzet van Fort 4 tijdens de oorlog bleef echter beperkt tot een minimum. Terwijl de andere forten al in de jaren ‘70 verkocht werden aan de verschillende gemeenten, bleef Fort 4 eigendom van Defensie en werd het nog jarenlang gebruikt als artillerieschool. In 2000 werd de stad Mortsel eigenaar van Fort 4. Hoewel het fort reeds gedeeltelijk werd gerestaureerd door het Ministerie van Defensie, gebeuren er ook vandaag nog heel wat restauratiewerken. Hierdoor zijn bepaalde delen van het domein niet toegankelijk.

Fort 4 vandaag

Fort 4 is gelegen in het hart van Mortsel. Het is een groene oase van zo’n 24 ha in een dichtbebouwd woongebied. Het domein biedt een heerlijke afwisseling tussen natuur en oude militaire gebouwen.

Op het domein kan je wandelen, fietsen, spelen, sporten, ontspannen, … Langs het wandelpad werd speciaal voor de kleinste bezoekers een avonturenlint gecreëerd waarop ze heerlijk kunnen klimmen, klauteren en ravotten. Tot slot is er ook nog een erg leuke zomerbar – Bar Brial – waar je ook je innerlijke mens kan verwennen.

Praktisch

Adres: Krijgsbaan 212, 2640 Mortsel

Het domein van Fort 4 is dagelijks vrij toegankelijk, enkel het binnengedeelte is slechts geopend tussen bepaalde uren. Parkeren deden wij ter hoogte van de hoofdingang van het fort. Op zondag is deze zone gratis, op andere dagen betalend.

Meer informatie

Meer informatie over Fort 4 vind je op de website de stad van Mortsel. Op de website van Fortengordels vind je niet enkel informatie over Fort 4, maar ook over alle andere forten van de provincie Antwerpen. Check ook de website van Bar Brial voor de menukaart, leuke foto’s en toffe evenementen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: