Mini-Europa

In de schaduw van het Atomium ligt Mini-Europa, een miniatuurpark waar je in slechts enkele uren tijd doorheen heel Europa kan reizen. Als reisliefhebber kon ik dit natuurlijk niet aan mij laten voorbij gaan. Wie weet vind ik wel inspiratie voor toekomstige reizen?

Mini-Europa is een openluchtmuseum van zo’n 2,5 ha groot. Het park neemt je mee langs de mooiste bezienswaardigheden van de 27 landen van de Europese Unie. Dit doet men aan de hand van prachtige maquettes, allemaal op een identieke schaal van 1/25. Sommige monumenten, zoals de Eiffeltoren van Parijs en de toren van Pisa, herken je meteen. Maar ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik toch ook heel wat monumenten nog niet kende. Van het Atomium zal je trouwens geen maquette vinden. Dat is ook niet nodig, want vanuit elke hoek in het park zie je het Atomium in ware grootte opdoemen.

Sinds kort is er ook een land buiten de Europese Unie vertegenwoordigd in Mini-Europa. Op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie, maar omdat het land een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Europa, heeft het nog altijd een plaats in het park. Wel werden er kleine douaneposten geplaatst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Het leuke aan Mini-Europa is dat je niet enkel hoeft te kijken, maar dat er ook interactieve elementen geïntegreerd werden in de maquettes. Zo kan je een vulkaan laten uitbarsten, windmolens laten draaien, een prinses redden van een draak, vechten met een stier, een brand blussen, … Bij elk land vind je ook een bordje met wat informatie zoals de oppervlakte en het aantal inwoners, maar ook een sensor waarmee je het nationaal volkslied kan afspelen.

Het laatste onderdeel van onze rondreis door Europa is Spirit of Europe: een overdekte ruimte met informatie over de Europese Unie en interactieve spelletjes waarmee we onze kennis kunnen testen.

En zo zat onze reis door Mini-Europa er op. We herkenden heel wat plekjes die we reeds bezocht hebben, maar hebben daarnaast ook wel wat inspiratie opgedaan voor toekomstige reizen. Een aanrader voor iedereen met wanderlust!

Praktisch

Adres: Bruparck, 1020 Brussel

Op het moment van ons bezoek gelden er tijdelijke openingsuren. Op maandag en dinsdag is het park gesloten. Van woensdag tot vrijdag is het park geopend van 10.30 u tot 18.00 u en op zaterdag, zondag en feestdagen is het park geopend van 9.30 u tot 18.00 u.

Mini-Europa beschikt niet over een eigen parking, maar tijdens ons bezoek was het vinden van een parkeerplaats geen enkel probleem. Er zijn ruime parkings in de buurt en ook in de straten rondom Mini-Europa zijn er voldoende parkeerplaatsen.

Voor een ticket voor Mini-Europa betaal je als volwassene 17,00 euro. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen 12,10 euro. Kinderen kleiner dan 1,15 m mogen het park gratis binnen.

Meer informatie

Meer informatie en actuele openingstijden vind je op de website van Mini-Europa. Ook hun Facebook en Instagram pagina vind je allerlei leuk nieuws.

Nog een weetje

Dacht jij trouwens net als ik dat Mini-Europa in Brussel definitief de deuren had gesloten? Dan heb ik goed nieuws! Jarenlang vertoefde het miniatuurpark in onzekerheid over zijn voortbestaan, maar recent werd de toekomst van dit unieke miniatuurpark dan toch verzekerd.

Een groot winkel-, woon- en kantorenproject op de Heizel, NEO, bedreigde initieel het voortbestaan van Mini-Europa. Oorspronkelijk zouden Mini-Europa en het nabijgelegen zwemparadijs Océade eind 2013 moeten sluiten. Deze termijn werd een aantal keer verlengd. Océade ging uiteindelijk definitief dicht in oktober 2018. Mini-Europa kon binnen het project NEO worden geïntegreerd, maar kwam niet tot een akkoord met de stad Brussel over de huurprijs. Begin 2021 werd aangekondigd dat er dan toch een overeenkomst was bereikt en dat hierdoor Mini-Europa definitief op zijn huidige locatie kan blijven.

Eén opmerking over 'Mini-Europa'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: