Atomium

Vandaag bezocht ik voor de eerste keer het Atomium. Als trotse Belg moet je dat toch minstens één keer in je leven gedaan hebben… Heb jij net zoals ik nog nooit het Atomium bezocht? Dan moet je het zeker op je to-see lijstje zetten, want het is echt de moeite waard!

Het Atomium in Brussel is wellicht het bekendste bouwwerk van België. Het is een ontwerp van ingenieur André Waterkeyn en werd gebouwd ter gelegenheid van wereldtentoonstelling Expo 58. Hoewel het initieel de bedoeling was om het Atomium na de afloop van Expo 58 af te breken, staat het er vandaag nog steeds en is het ondertussen hét symbool van België geworden. Tussen 2004 en 2006 werd het Atomium grondig gerestaureerd. Tijdens deze restauratie, die zo’n 26 miljoen euro kostte, werd onder meer de aluminium bekleding van de bollen vervangen door roestvrij staal, waardoor het Atomium vandaag opnieuw blinkt als nooit tevoren.

Het Atomium stelt een ijzerkristal voor dat 165 miljard keer werd uitvergroot. Het Atomium is 102 meter hoog en bestaat uit negen bollen die met elkaar verbonden zijn via buizen met een diameter van 18 meter. Als je aan de voet van het Atomium staat en omhoog kijkt, voel je je plots erg klein. Onze kinderen waren ook erg onder de indruk van het bouwwerk.

Vandaag zijn vijf van de negen bollen toegankelijk voor het publiek. Omwille van de huidige coronamaatregelen kan je niet vrij rondlopen in het Atomium, maar moet je de vastgelegde route volgen.

Eerst ga je met de lift naar de hoogste bol van het Atomium, waar ons een prachtig panoramisch zicht over Brussel beloofd wordt. We nemen de lift en vliegen tegen een snelheid van 5 meter per seconde omhoog. In 1958 was dit nog de snelste lift van Europa! Leuk detail: het plafond van de liftkoker is gemaakt uit doorzichtig glas, waardoor je de liftkoker voorbij kan zien razen. Erg indrukwekkend! Eenmaal boven blijkt dat de eerder gemaakte belofte over het prachtige uitzicht niet gelogen is. Wij hadden geluk dat het erg helder weer was tijdens ons bezoek, dus we konden enorm ver zien.

Na het bezoek aan de panoramische bol, keren we met de lift terug naar beneden. Daar vervolgt de route door de andere vier bollen. Naast een permanente tentoonstelling over de bouw van het Atomium en Expo 58, is er ook tijdelijke tentoonstelling: ID#2021-Symbol, een poëtische visuele en auditieve reis gemaakt door Visual System. En dit was wat ons betreft het hoogtepunt van het bezoek.

Eenmaal terug beneden zit ons bezoek aan het Atomium er op. Zelfs in coronatijd is dit een erg leuke, educatieve en indrukwekkende uitstap. Dus als je het Atomium nog nooit eerder bezocht hebt, rep je dan als de bliksem richting Brussel, want dit mag je echt niet missen!

Praktisch

Adres: Atomiumplein 1, 1020 Brussel

Het Atomium is geopend van vrijdag tot en met maandag van 10.00 u tot 18.00 u. Tijdens de Belgische schoolvakanties is het Atomium 7 dagen per week geopend.

Het Atomium beschikt niet over een eigen parking, maar tijdens ons bezoek was het vinden van een parkeerplaats geen enkel probleem. Er zijn ruime parkings in de buurt en ook in de straten rondom het Atomium zijn er voldoende parkeerplaatsen.

Volwassenen betalen voor een bezoek aan het Atomium 16,00 euro. Kinderen jonger dan 17 jaar betalen 8,5 euro. Kinderen kleiner dan 1,15 m mogen gratis binnen.

Met je ticket van het Atomium kan je eveneens naar het Design Museum Brussels. Omdat wij ook nog een bezoek aan Mini-Europa gepland hadden, hebben wij het Design Museum overgeslagen. Maar weet dus dat dit ook in de prijs inbegrepen is.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van het Atomium. Hou ook hun Facebook en Instagram pagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes.

Eén opmerking over 'Atomium'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: