Steenbakkerstunnels herontdekt

Acht wandelingen maken dit jaar kans op de titel ‘Wandeling van het jaar’ in de provincie Antwerpen. Eén van die wandelingen is ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ doorheen de gemeentes Boom, Niel en Rumst. De volledige wandeling is 17 km lang, maar wij besloten het stukje langs Steenbakkerijmuseum ’t Geleeg en natuurdomein Walenhoek te verkennen.

Gered van de sloop

Starten doen we aan vzw Emabb ofwel het Ecomuseum en Archief voor de Boomse Baksteen. In 1993 wist Emabb een gedeelte van de voormalige steenbakkerij Novobric te redden van de sloop. Momenteel worden deze gebouwen van de voormalige steenbakkerij gerestaureerd. Na restauratie zal in de vroegere schrijnwerkerij een permanent geopend toeristisch infopunt komen waar bezoekers de verschillende aspecten van het boeiende industriële verleden van de Rupelstreek kunnen beleven. De schoorsteen aan de overkant zal eveneens gerestaureerd worden. De bedoeling is dat je de schoorsteen tot boven zal kunnen klimmen waarna je een ongetwijfeld prachtig zicht zal hebben over Noeveren en de Rupel. Dit lijkt me erg leuk en daar wil ik zeker nog eens een keertje voor terug komen.

Omgetoverd tot steenbakkerijmuseum

Wat verderop komen we voorbij de voormalige steenbakkerij Frateur. Hier huist tegenwoordig steenbakkerijmuseum ’t Geleeg. De oude ringoven, klampovens, pannenloods en droogloodsen werden mooi gerestaureerd en zijn zeker de moeite waard om even langs te lopen.

Belangrijke transportader

We vervolgen onze weg en wandelen een stukje langs de Rupel. De Rupel is met zijn 12 kilometer de kortste rivier van België. Ze is uniek omdat ze geen echte bron heeft. Ze wordt gevormd bij Rumst door de samenvloeiing van Nete en Dijle en mondt ter hoogte van Rupelmonde uit in de Schelde. De Rupel is eeuwenlang een belangrijke transportader geweest voor de nijverheden langs haar oevers, waaronder de plaatselijke steenbakkerijen.

Walenhoek

Wat verder komen we terecht in natuurgebied Walenhoek. Dit gebied is ontstaan uit voormalige kleiputten. Vandaag is het een domein van 60 ha groot waar het heerlijk wandelen is. In, op en rond de vijvers gonst het van het leven. En daar word je gek genoeg op slag erg rustig van. Wij hebben slechts een klein stukje van het natuurgebied gezien, maar komen zeker nog een keer terug!

Praktisch

Adres: Noeveren 67, 2850 Boom

Wij parkeerden ter hoogte van Emabb, het Ecomuseum en Archief voor de Boomse Baksteen. Hier zijn – zeker in het weekend – voldoende parkeerplaatsen waar je de wagen gratis kan parkeren. Je wandeling start je hier met wandelknooppunt 329.

Wij volgden de knooppunten 329 – 246 – 154 – 153 – 302 – 303 – 304 – 300 – 245 – 328 – 329. Deze route is ongeveer 5 km lang.

Deze wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Een mooi alternatief is de wandeling ‘Tunnels en het volksleven in Steenbakkerijgehucht Noeveren’. Je kan deze route downloaden via www.toerismerupelstreek.be.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze wandeling en de bezienswaardigheden onderweg kan je terecht op volgende websites:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: