Op stap met juf Pol

Dessel staat gekend voor zijn vele waterplassen die ontstonden door de zandontginning in de streek. Daarnaast heeft de gemeente iets dat uniek is in Europa: drie kanalen die elkaar kruisen. Vanaf de Sas4-Toren heb je hier een prachtig zicht op! Wandelroute ‘De Zandloper’ neemt je mee langs al deze unieke plekken en onderweg kom je misschien wel enkele bosgedichten van juf Pol tegen.

Witter dan wit

Wandelroute ‘De Zandloper’ start ter hoogte van de Sas4-Toren. Van hieruit wordt je meegenomen op een mooie wandeling langs het kanaal Bocholt-Herentals en enkele zandwinningsplassen die deel uitmaken van de zogenaamde Kempense Meren.

In Dessel wordt al vele jaren wit zand ontgonnen. Het verhaal gaat dat omstreeks 1850 een Mechelse schipper met zijn vrachtschip vol wit zand onderweg was naar Luik via het spiksplinternieuwe Kempens Kanaal. Zijn aandacht werd echter getrokken door het zand op de oever van het kanaal, dat nog witter leek dat het zand dat hij aan boord had. De schipper nam een staal van het zand op de oever, liet het onderzoeken en wat bleek? Dit zand was van topkwaliteit en was het beste zand voor onder andere het maken van glas. Inmiddels heeft Sibelco, het bedrijf verantwoordelijk voor de ontginning van kwartszand in Dessel, de wereld veroverd en wordt kwartszand in ontelbare vormen aangewend.

Open het gordijn, de dag lacht

Het duurt niet lang of we komen de eerste bosgedichten van juf Pol tegen, verstopt tussen de bomen. Juf Pol is een bosdichter die over heel Dessel korte gedichten en teksten achterlaat. Het is aan de wandelaar om de bosgedichten te zoeken. Erg leuk! En het maakt deze mooie wandeling nog net dat tikkeltje mooier.

Hieronder een kleine greep uit de vele gedichten die wij onderweg vonden.

Energie op overschot

Heb je na de wandeling toch nog een beetje energie over? Beklim dan zeker de Sas4-Toren en geniet van het spectaculaire uitzicht op de plek waar de kanalen Bocholt-Herentals, Dessel-Schoten en Schoten-Kwaadmechelen samenkomen. De Sas4-Toren is 37 meter hoog en bij helder weer kan je kilometers ver zien. Onderaan de toren bevindt zich een bezoekerscentrum waar de gemeente Dessel, NV De Scheepvaart en Sibelco gezamenlijk een tentoonstelling brengen over de belangrijkste troeven van de streek.

Onderaan de Sas4-Toren bevindt zich ook nog een leuke speeltuin, waar de kinderen hun overtollige energie desgewenst nog kwijt kunnen.

Praktisch

Adres: Nieuwedijk 72, 2480 Dessel

Parkeren kan gratis op de parking van de Sas4-Toren.

Wandelroute ‘De Zandloper’ is 4,8 km lang. Volg de knooppunten 81 – 80 – 6 – 5 – 8 – 81.

Meer informatie

Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van de gemeente Dessel.

Meer informatie over juf Pol en haar gedichten vind je op haar website, Facebook pagina of Instagram account.

Eén opmerking over 'Op stap met juf Pol'

  1. Dag Kim,
    Wat fijn dat jullie de mooie omgeving rond Sas 4 kwamen verkennen. Prachtig verslagje hier op je blog. En natuurlijk ben ik heel blij dat jullie van de gedichten genoten. Stevig polleke van Juf Pol voor jou en een pollezwaai voor de dappere kids.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: