Kessenich

RivierPark Maasvallei is een gebied van 2500 ha dat zich uitstrekt langs de Vlaamse en Nederlandse Maas. De bijzondere natuur, de prachtige panorama’s en de rijke geschiedenis van het gebied maken het een plek die het ontdekken waard is! En ik heb mij laten vertellen dat hier een beverfamilie actief is. Benieuwd of we sporen van de bever kunnen vinden…

Flirten met de grens

Het RivierPark Maasvallei heeft aan Belgische zijde vijf toegangsdorpen waar je één van de uitgestippelde wandelingen kan starten. Wij gingen op verkenning in het noordelijkste gebied van RivierPark Maasvallei en startten ons avontuur in Kessenich.

Al flirtend met de grens tussen België en Nederland maak je kennis met een uniek rivierlandschap. De Maas vormt de Belgisch-Nederlandse grens tussen Maastricht en Kessenich over een lengte van ongeveer 40 km. Vanop de dijk heb je een fenomenaal zicht over de Vissenakkerplas en Kessenichplas.

We hebben een bijzonder winderige dag uitgekozen om dit gebied te verkennen. De vele wind- en kitesurfers zijn vast dolblij met zoveel wind, maar wij verlaten de dijk richting Kessenichplas op zoek naar wat beschutting tegen de wind.

Nadat we de oever van de Kessenichplas een stukje gevolgd hebben en terug richting dijk gaan, komen we uit bij een bank van Natuurmonumenten. Wanneer ik het informatiebord achter de bank wat dichterbij ga bekijken, lees ik dat deze plek erg toepasselijk ‘het Einde van België’ werd genoemd.

Mysterieuze bewoners

Grote delen van RivierPark Maasvallei worden begraasd door Konikpaarden en Gallowayrunderen. In het voorjaar eten de dieren het jonge gras op en maken zo ruimte voor bloemenrijke kruiden. In de winter knabbelen ze aan takken en bomen en zorgen zo voor nieuwe, open plekken. Hun mest is dan weer een bron van voedsel voor plant en dier. We zijn ze niet tegen het lijf gebotst tijdens deze wandeling, maar hebben ze wel vanop een afstandje kunnen aanschouwen.

Maar de meest mysterieuze bewoner van dit gebied is toch wel de bever. Je zal hem niet snel tegen komen tijdens je wandeling, maar de sporen die hij achterlaat kan je niet missen! De bevers knagen bomen omver en bouwen burchten en dammen. Hierdoor zorgen ze mede voor meer variatie in de begroeiing aan de oevers. Het feit dat de bevers hier actief zijn, betekent dat het goed gaat met de natuur.

Praktisch

Adres: Kerkstraat 10 – 3640 Kessenich

Parkeren kan gratis ter hoogte van de kerk. De wandeling die wij maakten (zoals aangeduid op het plannetje) is ongeveer 6.5 km lang. De officiële uitgestippelde wandeling die in Kessenich start is 11.0 km lang.

Meer informatie

Meer informatie over deze wandeling en het volledig gebied vind je op de website van RivierPark Maasvallei.

Eén opmerking over 'Kessenich'

  1. Thanks for а marvelous posting! I quite enjoүed гeading it,
    you might be a great author. I will remember to bookmark your bloɡ and
    will come back somedɑy. I ԝant to encourage you to ultimateⅼy continue your
    great pօsts, have a nice day!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: