De rijke mijngeschiedenis van Limburg

Na onze recente uitstap naar Thorpark, het natuurgebied achter de voormalige mijnsite van Waterschei (lees hier het volledige verhaal), werd onze interesse geprikkeld en wilden we graag wat meer te weten komen over de rijke mijngeschiedenis van Limburg. En dus besloten we om op ontdekking te gaan op de be-MINE site in Beringen, aangevuld met een bezoek aan het mijnmuseum. Maar eerst reden we naar Genk om even halt te houden in C-mine.

C-mine

C-mine, vroeger beter bekend als de mijnsite van Winterslag, is nu de creatieve hotspot van Genk. Zowel in als rond de voormalige mijngebouwen is er heel wat te doen. Ontdek design in Studio Pieter Stockmans, geniet van diverse tentoonstellingen in de exporuimtes of kom meer te weten over het rijke mijnverleden van Genk via de ondergrondse C-mine expeditie. Voor elk wat wils! Wij bewonderden vooral de prachtig gerestaureerde mijngebouwen en genoten van de unieke sfeer die hier vandaag nog steeds hangt. En onze kinderen? Die hebben ondertussen iets anders gespot…

Labyrint

Je kan er niet naast kijken! Het gigantisch stalen doolhof die het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh in 2015 ontwierp voor het 10-jarig bestaan van C-mine. Het labyrint meet 37.5 m x 37.5 m en weegt in totaal bijna 190 ton. In de stalen muren van het labyrint zijn doorkijkgaten gemaakt die je de omgeving vanuit nieuwe invalshoeken laten beleven. De kinderen vinden het fantastisch om als een gek in het doolhof rond te lopen en achter elk muurtje te piepen of het pad doodloopt of niet. Topamusement!

be-MINE

Nadat we de volledige C-mine site gezien hebben, rijden we verder richting Beringen. be-MINE is de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en is zelfs uniek in Europa. Vandaag is deze historische locatie een toeristisch-recreatieve trekpleister. Je kan er wandelen, zwemmen, duiken, muurklimmen, winkelen, … Daarnaast zijn er ook kantoren, woongelegenheden en een woonzorgcentrum voorzien. Wanneer je de site opwandelt, zie je van ver twee terrils opdoemen, waarvan er eentje vol witte palen staat. Dat moeten we eens van dichtbij bekijken.

Avonturenberg

De kleine terril van be-MINE werd door de stad Beringen omgevormd tot Avonturenberg. Aan de ene kant werd een permanent mountainbike traject aangelegd, aan de andere kant kunnen kleine en grote avonturiers de berg beklimmen via trappen of via diverse klim- en klauterconstructies. Eenmaal boven kan je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over Beringen en omgeving. Op weg naar beneden vraagt Emma zich plots af hoeveel witte palen er op de berg staan. Omdat ze één voor één tellen onbegonnen werk is, beloof ik haar het later even op te zoeken. Wel, het blijken er maar liefst 1.600 te zijn!

Mijnmuseum

Vanaf de Avonturenberg trokken we in rechte lijn naar het mijnmuseum, waar ik vooraf een bezoek had gereserveerd. Door de geldende coronamaatregelen is begeleiding door een gids niet mogelijk, maar bezoek je de 9 zalen van het museum en de ondergrondsimulatie op eigen tempo. Dat is wat mij betreft geen probleem en in de ondergrondsimulatie werd het gebrek aan een gids opgevangen door vooraf opgenomen filmfragmenten. Wij hebben alleszins niet het gevoel dat we iets gemist hebben. De kinderen kregen bij aanvang een opdrachtenboekje waarbij zij al spelenderwijs het museum doorlopen en meer te weten komen over het leven in en rond de mijn. Op het einde van ons bezoek krijgen de kinderen nog een kleine verrassing om hen te belonen voor hun keurig ingevulde opdrachtenboekje.

Praktisch

Adres C-mine: Evence Coppéelaan 91, 3600 Genk

C-mine heeft maar liefst 4 verschillende parkings. Afhankelijk van waar je op de site moet zijn, zoek je de parking het dichtst in de buurt. Voor het bezoekersonthaal of een algemeen bezoek aan de site parkeer je best op parking 1. Deze parking is overdekt en is open van 7.00 u tot 19.00 u.

Adres be-MINE: Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen

Ook hier zijn verschillende parkings voorzien en afhankelijk van waar je op de site moet zijn, zoek je de parking het dichtst in de buurt. Voor de Avonturenberg of het mijnmuseum parkeer je best op parking 4.

Wil je het mijnmuseum bezoeken? Dan dien je vooraf telefonisch een tijdslot te reserveren via (0)11 42 15 52. Volwassenen betalen 6,00 euro per persoon, kinderen vanaf 6 jaar betalen 4,00 euro.

Wil je graag meer informatie?

Check zeker even volgende websites:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: