be-MINE

be-MINE is de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en is zelfs uniek in Europa. Vandaag is deze historische locatie een toeristisch-recreatieve trekpleister. Je kan er wandelen, zwemmen, duiken, muurklimmen, winkelen, … Daarnaast zijn er ook kantoren, woongelegenheden en een woonzorgcentrum voorzien. Wanneer je de site opwandelt, zie je van ver twee terrils opdoemen, waarvan er eentje vol houten palen staat. Dat moeten we eens van dichtbij bekijken.

Avonturenberg

De kleine terril van be-MINE werd door de stad Beringen omgevormd tot Avonturenberg. Aan de ene kant werd een permanent mountainbike traject aangelegd, aan de andere kant kunnen kleine en grote avonturiers de berg beklimmen via trappen of via diverse klim- en klauterconstructies. Eenmaal boven kan je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over Beringen en omgeving. Op weg naar beneden vraagt Emma zich plots af hoeveel houten palen er op de berg staan. Omdat ze één voor één tellen onbegonnen werk is, beloof ik haar het later even op te zoeken. Wel, het blijken er maar liefst 1.600 te zijn!

Mijnmuseum

Vanaf de Avonturenberg trokken we in rechte lijn naar het mijnmuseum, waar ik vooraf een bezoek had gereserveerd. Door de geldende coronamaatregelen is begeleiding door een gids niet mogelijk, maar bezoek je de 9 zalen van het museum en de ondergrondsimulatie op eigen tempo. Dat is wat mij betreft geen probleem en in de ondergrondsimulatie werd het gebrek aan een gids opgevangen door vooraf opgenomen filmfragmenten. Wij hebben alleszins niet het gevoel dat we iets gemist hebben. De kinderen kregen bij aanvang een opdrachtenboekje waarbij zij al spelenderwijs het museum doorlopen en meer te weten komen over het leven in en rond de mijn. Op het einde van ons bezoek krijgen de kinderen nog een kleine verrassing om hen te belonen voor hun keurig ingevulde opdrachtenboekje.

Praktisch

Adres: Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen

Er zijn verschillende parkings voorzien en afhankelijk van waar je op de site moet zijn, zoek je de parking het dichtst in de buurt. Voor de Avonturenberg of het mijnmuseum parkeer je best op parking 4.

Wil je het mijnmuseum bezoeken? Dan dien je vooraf telefonisch een tijdslot te reserveren via (0)11 42 15 52. Volwassenen betalen 6,00 euro per persoon, kinderen vanaf 6 jaar betalen 4,00 euro.

Meer informatie

Meer informatie over de mijnsite vind je op de website van be-MINE. Ook het Mijnmuseum heeft een website waar je alle praktische informatie kan terugvinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: