Thorpark

Thorpark is een uniek natuurgebied van 30 ha achter de voormalige mijn van Waterschei. Je vindt hier een mix van unieke natuurelementen en prachtige industriële mijngebouwen. Sinds 1 januari 2020 behoort Thorpark zelfs tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Hoog tijd dus om onze wandelschoenen aan te trekken en dit natuurgebied te verkennen.

In Thorpark werden verschillende wandelroutes uitgestippeld, variërend in afstand van 2 km tot 16 km. Wij kozen voor de Thorwandeling als opwarmertje om nadien de terril te beklimmen via het Steenmannetjespad.

Thorwandeling

We starten aan The Arch, een kunstwerk van het Berlijnse kunstenaarscollectief ConstructLab, gemaakt van bouwstenen uit plastiek afval.

Van hieruit wandelen we verder op het mijnterrein met zijn prachtig gerestaureerde mijngebouwen. De blikvanger van het terrein is toch wel de gigantische schachtbok.

De Thorwandeling zelf start iets verderop en wordt aangegeven met zwarte bordjes met een bliksemschicht. De Thorwandeling toont ons de natuur rondom de oude mijnsite. Wie net zoals ik liefhebber is van vlonderpaden kan hier zijn hart ophalen.

Steenmannetjespad

Na de Thorwandeling vervolgen we onze weg via het Steenmannetjespad. Op dit pad vind je her en der naast de weg steenmannetjes. Dit zijn opeen gestapelde stenen die je de weg tonen naar de top van de terril van Waterschei. Wij konden het niet laten om ook ons steentje bij te dragen en zelf een steenmannetje te maken.

Aan de voet van de terril passeer je nog een kolenspoor. Deze spoorweg verbond de voormalige Limburgse steenkoolmijnen met elkaar. Intussen is de spoorweg terug volledig ingepalmd door de natuur, en dat is best mooi om te zien.

En dan rest ons enkel nog de beklimming naar de top van de terril. Deze beklimmingen zijn erg steil en net iets te moeilijk voor onze kleine man. Emiel blijft daarom even achter met papa. Zij genieten vanop een bankje van het mooie uitzicht terwijl ik met Emma de terril verder beklim. Eenmaal boven worden we getrakteerd op een werkelijk fenomenaal uitzicht. We zien de schachtbokken van Winterschei en Winterslag, de industriezone van Genk-Zuid met zijn koeltorens, het stadion van KRC Genk en de skipiste van Peer. Niet enkel de steile beklimming, maar ook het wondermooie uitzicht doet ons even naar adem happen.

Nadat we de prachtige omgeving even in ons hebben opgenomen, beginnen we aan de terugweg die over hetzelfde pad loopt. Aan de voet van de schachtbok houden we nog even halt voor een hapje en een drankje en dan keren we fysiek en mentaal voldaan terug naar huis.

Praktisch

Adres: André Dumontlaan 67, 3600 Genk

Thorpark is dagelijks vrij toegankelijk. Parkeren kan gratis op de ruime parking.

In Thorpark werden verschillende wandelroutes uitgestippeld:

  • Steenmannetjespad : 2 km (enkel, dus heen en terug 4 km)
  • Thorwandeling: 2,7 km
  • Groene wandeling: 4 km
  • Blauwe wandeling: 7,6 km
  • Oranje wandeling: 12,8 km
  • Gele wandeling: 16 km

Een kaart van de omgeving met de verschillende wandelroutes vind je hier.

Meer informatie

Meer info over Thorpark vind je op de website van Nationaal Park Hoge Kempen.

Eén opmerking over 'Thorpark'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: