Hobokense Polder

Als ik denk aan Antwerpen, denk ik aan drukke straten, hoge appartementsblokken, lawaai, autosnelwegen en heel veel baksteen en beton. Maar naast het drukke stadsleven vind je in Antwerpen ook mooie, groene plekjes waar je heerlijk kan onthaasten. Wij gingen vandaag op ontdekking in één van die plekjes, de Hobokense Polder.

What’s in a name

Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie van Petroleum Zuid ligt de Hobokense Polder. Met zijn 170 ha is het de grootste brok natuur in de stad Antwerpen.

De Hobokense Polder heeft zijn naam te danken aan het vroegere poldergebied dat zich hier langs de oever van de Schelde uitstrekte. In de jaren ’60 werd het gebied opgehoogd met zand dat over was van bij de aanleg van de Antwerpse Ring en de Kennedytunnel. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om hier een uitgebreide woonzone en bedrijventerrein aan te leggen, werd enkel de zogenaamde Polderstad gebouwd. De rest van het project kwam stil te liggen. In het gebied dat werd voorzien voor het bedrijventerrein is door de jaren heen een nieuw landschap ontstaan, een landschap dat door snelle evolutie van flora en fauna ook nu nog voortdurend verandert.

Gelegen in een stedelijke omgeving vervult de Hobokense Polder een functie als groene long en tuin voor de stad. Dankzij de beheerovereenkomst met de stad Antwerpen kon Natuurpunt de Hobokense Polder verder uitbouwen tot een mooi gebied waar iedereen welkom is.

Wandelen in de Hobokense Polder

Verschillende wandelroutes nemen je mee doorheen het natuurgebied:

  • Salamanderpad: 1.0 km
  • Rode wandeling: 3.5 km
  • AS Adventure wandeling: 7.5 km

Wij kozen voor de AS Adventure wandeling waarbij je langs alle mooie plekjes van de Hobokense Polder komt. Je loopt tussen de vijvers waarbij je vogels kan spotten door verschillende kijkwanden, je maakt kans om gallowayrunderen van dichtbij te ontmoeten en op drassige stukken zorgen vlonderpaadjes ervoor dat je droog naar de overkant kan. Het laatste stuk van de wandeling loopt langs de Scheldedijk waar je een prachtig zicht hebt op de Schelde.

Praktisch

Adres: Jan van de Wervelaan 39, 2660 Antwerpen

Wij parkeerden onze wagen op parking Polderstad, gelegen op de hoek van Jan van de Wervelaan en Scheldelei. Er zijn meerdere parkeermogelijkheden, afhankelijk van waar je de wandeling wil starten. De verschillende parkings staan aangeduid op het plan met de wandelroutes.

Ter hoogte van de parking staat een informatiebord van Natuurpunt. Hier kan je een informatiefolder met wandelplannetje meenemen.

Meer informatie

Alle informatie over de Hobokense Polder en de verschillende wandelroutes vind je op de website van Natuurpunt of op hun Facebook pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: