Station van As

In een klein stationnetje ’s morgens in de vroegte, stonden zeven wagentjes netjes op een rij. Ik moet spontaan aan dit kinderliedje denken als we het station van As betreden, want het is ook echt een klein stationnetje met enkele wagens netjes op een rij. Wat vroeger een belangrijke plek voor steenkoolontginning in Limburg was, is nu één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. In het station staan nog enkele oude wagons en is hierdoor een ideale plek om wat leuke foto’s te maken.

Een stukje geschiedenis

Het station van As speelde jarenlang een centrale rol in de steenkoolontginning in de streek. Het station werd omstreeks 1876 gebouwd en werd tijdens de exploitatie van de steenkoolmijnen flink uitgebreid. Vanuit het station van As vertrokken vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen is Eisden, Waterschei en Winterslag. Het station van As floreerde korte tijd, totdat in 1925 de ringspoorlijn in gebruik werd genomen en het station van As een doorgangsstation werd. In 1983 werden de laatste passagiers vervoerd.

Tegenwoordig is het station van As een beschermd monument. Het stationsgebouw werd opgeknapt en er werd een horecagelegenheid in ondergebracht. Het station is vandaag vooral gekend als toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

The Yard

Op enkele treinstellen in het station kan je mooie graffitikunst bewonderen. Deze treinstellen werden door een 15-tal professionele street art en graffiti kunstenaars uit België en Nederland omgetoverd tot kleurrijke eyecatchers. Dit prachtige kunstproject – The Yard – is vrij te bezoeken in het station.

Uitkijktoren

Wat verderop in het station vind je een 31 meter hoge uitkijktoren. Het is een replica van de boortoren waarmee André Dumont de eerste steenkool in Limburg ontdekte. De toren is toegankelijk tot op een hoogte van 25 meter. Van hieruit heb je een weids zicht over het station en het omliggende Nationaal Park Hoge Kempen. Als je goed kijkt, kan je de terrils van Eisden, Winterslag en Waterschei zien.

Toegangspoort

Het wandelgebied Station As telt tien wandellussen, waarvan er drie starten aan de toegangspoort Station As.

  • De groene wandeling (3,4 km) is ideaal voor een wandeltocht met kinderen. Je wandelt langsheen het smalspoortraject. Onderweg kom je een heus speelbos tegen met glijbanen, klimtuigen en allerlei andere grote speeltuigen.
  • De blauwe wandeling (5,3 km) is geschikt voor beginnende wandelaars en gaat door heidegebied en dennenbossen.
  • De rode wandeling (12,4 km) is er eentje voor ervaren stappers. Dit is een erg gevarieerde wandeling door bossen, langs akkers, weilanden en beekjes.

Miniatuurtrein

In het station van As vertrekt ook een miniatuurtrein. Via het 1.300 m lange smalspoortraject kan je vanop de miniatuurtrein genieten van een rondrit doorheen het Driebankenbos. De trein houdt halte in het speelbos, waar de kinderen even volop kunnen ravotten.

Praktisch

Adres: Stationsstraat 124, 3665 As

Parkeren kan gratis op de parking achter het stationsgebouw.

Meer informatie

Meer informatie over het station van As vind je op de website van de gemeente As of op de website van Nationaal Park Hoge Kempen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: