Stiltegebied Gerhagen

Heb jij na een drukke werkweek ook nood aan rust en stilte? Dan is het stiltegebied in Gerhagen misschien wel echt iets voor jou. Hier hoor je enkel het fluiten van de vogels en het ruisen van de wind door de bomen.

Wat is een stiltegebied?

Mensen hebben meer en meer behoefte aan plekken waar nog rust heerst. Stille, groene gebieden kunnen mensen bovendien helpen om te herstellen van stress. In een stiltegebied overheersen de natuurlijke geluiden van fauna en flora. Hier hoor je geen verstorende, omgevingsvreemde geluiden zoals bijvoorbeeld auto’s, treinen, industrie, muziek, … Je wordt enkel omringd door de prachtige geluiden van de natuur. Zo wordt het niet enkel stuk rondom jou, maar wordt het ook stil in je hoofd. Je kan er tot rust komen en ontsnappen aan de drukte van elke dag.

Het is niet zo dat er in stiltegebieden geen geluiden zijn. In een stiltegebied in een landelijke omgeving overheersen natuurlijke geluiden. Je hoort er het ruisen van de wind in de bomen, het kabbelen van water, het fluiten van vogels, het loeien van koeien,… Ook geluiden van bewoners, bezoekers, landbouw of bosbeheer maken deel uit van het geluidsklimaat in een stiltegebied. In een stiltegebied ligt het achtergrondgeluidsniveau rond de 35 à 40 decibel.

Stiltewandeling

In Gerhagen zijn er twee stiltewandelingen uitgestippeld: eentje van 3,5 km en eentje van 6 km. Hier wandel je in alle rust waardoor je alle natuurelementen op je in kan laten werken en waardoor je helemaal ontspant. Zo is het niet enkel stil rondom jou, maar wordt het ook stil in je hoofd.

Fluisterpad

Naast de twee stiltewandelingen werd er speciaal voor kinderen ook een fluisterpad ontworpen. Het fluisterpad is een natuurbeleefroute van 1,5 km. Langsheen het fluisterpad kan je via sprekende tegels, opdrachten en borden vol verrassende weetjes de natuur en de stilte ontdekken en beleven.

Als afsluiter

Als je in Gerhagen bent, moet je ook zeker de VVV-toren eens beklimmen. Na het nemen van 100 trappen sta je plots op 19 meter hoogte en krijg je een mooi uitzicht over de natuur van Gerhagen en zijn omgeving. Na de inspanning volgt dan de ontspanning. Onderaan de VVV-toren ligt een immense speeltuin waar de kinderen volop kunnen ravotten.

Praktisch

Adres: Zavelberg 10, 3980 Tessenderlo

Zowel het fluisterpad als beide stiltewandelingen starten aan de nestkastjeswand ter hoogte van het Bosmuseum. Parkeren kan op de ruime parking ter hoogte van de ingang van het natuurgebied.

Meer informatie

Meer informatie over het natuurgebied Gerhagen vind je op de website van Natuur en Bos of op de website van De Merode.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: