Loopgravenpad

Dacht jij ook dat je enkel in West-Vlaanderen loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog kan vinden? Wel, dan ben je mis! Het Mastenbos in Kapellen bevat maar liefst 70 bunkers en 4,8 km aan loopgraven. Dat zijn meer loopgraven dan in de hele Westhoek samen!

In het noorden van de provincie Antwerpen bouwde het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog een verdedigingslinie. Daarmee wilden de Duitsers zich beschermen tegen het geallieerde leger, dat volgens hen zou oprukken vanuit het neutrale Nederland. In het Mastenbos vind je een deel van de nooit gebruikte Duitse verdedigingslinie.

In 2014 bouwde Agentschap voor Natuur en Bos samen met provincie Antwerpen en de gemeente Kapellen dit stuk bos uit tot een educatieve herdenkingssite: het Loopgravenpad. Langs dit pad liggen de uitzonderlijk goed bewaarde loopgraven en maar liefst 21 bunkers. Vier van die bunkers kan je ook vanbinnen bezoeken: een commandobunker, een mitrailleurbunker, een kanonsbunker en een troepenbunker. De overige bunkers blijven voorbehouden voor overwinterende vleermuizen.

Het wandelpad is 1,5 kilometer lang en is volledig bewegwijzerd. Onderweg werden allerlei informatieborden geplaatst die extra uitleg geven over de rijke geschiedenis van het Mastenbos en de verschillende restanten uit de oorlog die je langsheen het pad tegenkomt.

Het pad is niet volledig toegankelijk voor rolstoelen of mensen die moeilijk te been zijn. Honden zijn niet toegelaten op het Loopgravenpad! Dit heeft te maken met het bewaren van het historisch erfgoed. De loopgraven zijn zandige bermen en honden hebben de neiging om daarin te graven. Dan raken de loopgraven beschadigd en verliezen we dit belangrijke erfgoed. In de rest van het Mastenbos zijn honden, als ze aangelijnd zijn, uiteraard wel welkom. Ook met de fiets mag je, om dezelfde redenen, niet op het Loopgravenpad.

Praktisch

Adres: Kalmthoutsesteenweg, 2950 Kapellen

Het Loopgravenpad start vanaf de bezoekersparking aan de Kalmthoutsesteenweg. Het wandelpad is het hele jaar gratis toegankelijk.

Meer informatie

Meer informatie over het Loopgravenpad vind je op de website van Natuur en Bos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: