De Groote Oorlog in de Kempen

Dacht jij ook dat je enkel in West-Vlaanderen loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog kan vinden? Wel, dan ben je mis! Het Mastenbos in Kapellen bevat maar liefst 70 bunkers en 4,8 km aan loopgraven. Dat zijn meer loopgraven dan in de hele Westhoek samen!

Loopgravenpad

In het noorden van de provincie Antwerpen bouwde het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog een verdedigingslinie. Daarmee wilden de Duitsers zich beschermen tegen het geallieerde leger, dat volgens hen zou oprukken vanuit het neutrale Nederland. In het Mastenbos vind je een deel van de nooit gebruikte Duitse verdedigingslinie.

In 2014 bouwde Agentschap voor Natuur en Bos samen met provincie Antwerpen en de gemeente Kapellen dit stuk bos uit tot een educatieve herdenkingssite: het Loopgravenpad. Langs dit pad liggen de uitzonderlijk goed bewaarde loopgraven en maar liefst 21 bunkers. Vier van die bunkers kan je ook vanbinnen bezoeken: een commandobunker, een mitrailleurbunker, een kanonsbunker en een troepenbunker. De overige bunkers blijven voorbehouden voor overwinterende vleermuizen.

Het wandelpad is 1,5 kilometer lang en is volledig bewegwijzerd. Onderweg werden allerlei informatieborden geplaatst die extra uitleg geven over de rijke geschiedenis van het Mastenbos en de verschillende restanten uit de oorlog die je langsheen het pad tegenkomt.

Het pad is niet volledig toegankelijk voor rolstoelen of mensen die moeilijk te been zijn. Honden zijn niet toegelaten op het Loopgravenpad! Dit heeft te maken met het bewaren van het historisch erfgoed. De loopgraven zijn zandige bermen en honden hebben de neiging om daarin te graven. Dan raken de loopgraven beschadigd en verliezen we dit belangrijke erfgoed. In de rest van het Mastenbos zijn honden, als ze aangelijnd zijn, uiteraard wel welkom. Ook met de fiets mag je, om dezelfde redenen, niet op het Loopgravenpad.

Praktisch

Adres: Kalmthoutsesteenweg, 2950 Kapellen

Het Loopgravenpad start vanaf de bezoekersparking aan de Kalmthoutsesteenweg. Het wandelpad is het hele jaar gratis toegankelijk.

Fort Ertbrand

Het Loopgravenpad kan je gemakkelijk combineren met een wandeling naar Fort Ertbrand in Kapellen. Vanaf de bezoekersparking van het Mastenbos is het ongeveer 1,5 km wandelen naar het fort.

Het Fort van Ertbrand werd gebouwd in 1908-1912. In augustus 1914 was het fort op volle sterkte met 500 manschappen. Maar lang duurde dat niet: bij de bezetting van Antwerpen door de Duitsers twee maanden later werd het fort ontruimd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt door de Belgische Ontmijningsdienst voor het vernietigen van springstoffen, mijnen en munitie. Nadien was het fort jarenlang privébezit. In 2017 kocht Natuurpunt het fort en omliggende bos aan en werd het hele gebied ingericht als natuurgebied.

Het fort zelf is niet toegankelijk, maar er werden wel twee bewegwijzerde wandelingen rondom het fort uitgestippeld: het boommarterpad van 4 km en het rosse vleermuispad van 1 km. Wij kozen voor het rosse vleermuispad dat rondom de ringgracht loopt.

Praktisch

Adres: Oude Galgenstraat 11, 2950 Kapellen

Het Ertbrandbos is heel het jaar door toegankelijk op de wandelpaden. Het Fort van Ertbrand is enkel toegankelijk onder begeleiding van een fort- en vleermuisgids van Natuurpunt. Van eind september tot eind maart is ook dit niet mogelijk omwille van de overwinteringsperiode van de vleermuizen.

Wil je graag meer informatie?

Check zeker even volgende websites:

Eén opmerking over 'De Groote Oorlog in de Kempen'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: