Fort 5

Gisteren was een prachtige herfstdag! En dat wilde ik niet zomaar laten passeren, dus ging ik op zoek naar een leuke uitstap. Emiel moest ’s middags eerst nog voetballen, dus we konden pas in de late namiddag vertrekken. Een bestemming dichtbij was dus aangewezen. Na het checken van mijn must-see lijstje kwam ik uit bij Fort 5 in Edegem. Een prachtig natuurgebied met historische elementen én een leuke speeltuin voor de kinderen. Voor elk wat wils!

Geschiedenis

Fort 5 werd gebouwd in 1860-1864, met prachtig metselwerk en versieringen in natuursteen. De inzet van Fort 5 in oorlogstijd is beperkt, net zoals de andere Brialmontforten rond Antwerpen. Toen de forten werden gebouwd, waren ze voorzien om de zwaarste kanonnen uit het tijdperk te weerstaan. Door de snelle ontwikkeling van artillerie, waren de forten echter vrij snel achterhaald en nutteloos.

Fort 5 vandaag

Sinds 1977 is Fort 5 eigendom van de gemeente Edegem. Fort 5 vormt samen met het domein Hof ter Linden één groot groengebied van zo’n 90 ha. Gemeente Edegem wil met het domein tegemoetkomen aan twee voorname doelstellingen: enerzijds het behouden van een aanzienlijk groengebied aan de rand van de stad Antwerpen en anderzijds voldoen aan de nood aan lokalen voor socioculturele verenigingen en sportclubs. Jaar na jaar groeide bij het gemeentebestuur ook het besef om de architectuurhistorische aspecten van het domein te herwaarderen. In 1990 werd een eerste stap gezet in de restauratie van het binnenfort.

Wandelparadijs

In en rond Fort 5 werd een natuurbelevingspad aangelegd. Met erg kleine ingrepen werden natuur, spel en erfgoed samengebracht. Het pad is leuk en avontuurlijk voor jong en oud. Het bewegwijzerde pad brengt je bij allerlei bezienswaardigheden, prachtige natuur, een vogelkijkwand, speeltuin en het speelbos ‘Dikke Bertha’.

De speeltuin en het speelbos staat bij kinderen garant voor uren speelplezier. Zo is er een meterslange glijbaan, klimparcours, schommels, kabelbaan, boomhut en nog veel meer. Onze kinderen vonden het fantastisch!

Praktisch

Adres: Fort V-straat, 2650 Edegem

Fort 5 is het hele jaar door vrij toegankelijk van 6.45 uur tot 21 uur. Alle wandelwegen – behalve die van het binnenfort – zijn vrij toegankelijk zijn voor het publiek. De gebouwen van het eigenlijke fort zijn afgesloten en enkel onder begeleiding betreedbaar. Parkeren kan op de parking in de Vestinglaan.

Meer informatie

Op de website van Fortengordels vind je niet enkel informatie over Fort 5, maar ook over alle andere forten van de provincie Antwerpen. En dat zijn er veel!

Eén opmerking over 'Fort 5'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: