Verdronken Land van Saeftinghe

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een natuurgebied gelegen op de grens van Nederland en België. Het grootste deel van het gebied ligt in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Het Verdronken Land van Saeftinghe was niet altijd een natuurgebied. In de late Middeleeuwen waren het nog welvarende polders en dorpjes. De natuur, maar ook de strategische ligging ten opzichte van de haven van Antwerpen veroorzaakten uiteindelijk de ondergang.

Met of zonder gids?

Het Verdronken Land van Saeftinghe is in totaal 36 km² groot. Ter bescherming van de natuur, maar ook zeker voor de veiligheid van bezoekers is een groot deel van het natuurgebied niet vrij toegankelijk. De sterke getijdenstroom, het drijfzand, de modder en de ontelbare smalle geulen maken dat een bezoekje in je eentje wel eens verkeerd kan aflopen. Wil je het gebied toch uitgebreid verkennen? Dan kan je op stap gaan met een gids. Zij kennen het gebied op hun duimpje en zorgen dat alles veilig verloopt. Deze excursie moet je vooraf reserveren via het bezoekerscentrum.

Wil je net als wij het natuurgebied liever op eigen houtje verkennen? Dan zijn er twee wandelroutes uitgezet die vrij toegankelijk zijn: het Plankierpad van 1 km en de Ruige Laarzen Route van 2 km. Maar zelfs als je het natuurgebied zelf niet wil of kan betreden, heb je vanaf de dijk een prachtig zicht over het Verdronken Land van Saeftinghe en kan je de vele (vaak beschermde) vogelsoorten observeren.

Het Plankierpad

Wij kozen voor het Plankierpad. Dit is een kindvriendelijke wandelroute waarbij je samen met Wannes en Keetje pad gaat. Bij het bezoekerscentrum kan je vooraf een rugzakje reserveren met allerlei spulletjes voor een leuke en leerzame wandeltocht. Ideaal voor kinderen van 5 t.e.m. 9 jaar. Speciaal voor de wat oudere kinderen is er een gratis speurtocht met leuke vragen, opdrachtjes en een puzzel. Ook deze kan je ophalen in het bezoekerscentrum. Wij bezochten het Verdronken Land van Saeftinghe ’s ochtends, en dan is het bezoekerscentrum nog niet open. Dus wij gingen gewoon zelf op avontuur.

Saeftinghe is een natuurgebied dat leeft op het ritme van het getij. Het water van de Westerschelde stroomt bij elke vloed het gebied binnen, en bij eb zakt het water weer. Dankzij de geulen stroomt het gebied dan ook twee keer per dag vol en leeg. Het water in het gebied is brak, omdat het zoete water in de Westerschelde wordt gemengd met het zoute water van de Noordzee.

Onderweg kan je genieten van een prachtig weids zicht. In de verte kan je de haven van Antwerpen en de kerncentrale van Doel zien. Ook de grote containerschepen die continu in- en uitvaren zijn best een bijzonder zicht.

Paviljoen ’t Schor

Wil je na je ontdekkingstocht even op adem komen, dan je terecht in café Het Verdronken Land. Dit café ligt naast het bezoekerscentrum en is een heerlijk bruin café. Wij kozen er echter voor om even verder door te rijden naar Paviljoen ’t Schor. Dit restaurant is prachtig gelegen aan de Schelde, naast de jachthaven van Paal. Naast het adembenemende zicht vanop het terras kan je hier ook genieten van een heerlijke maaltijd. En voor de kinderen is er een leuke speeltuin met een trampoline, glijbaan en speelhuisjes. Maar alle aandacht ging toch naar de speelboot.

Foto: ’t Schor

Haven van Paal

Na onze deugddoende pauze gingen we nog een kijkje nemen in de haven van Paal. Paal is een getijdenhaven dus bij laagwater staat de haven volledig droog. Bij hoog water kan je dan weer genieten van een mooi schouwspel van in- en uitvarende zeilbootjes en jachten. Verder biedt de haven ook een mooi zicht op het Verdronken Land van Saeftinghe, de Schelde, de haven van Antwerpen en de kerncentrale Doel.

Praktisch

Adres bezoekerscentrum Verdronken Land van Saeftinghe:
Emmaweg 4, 4568 PW Nieuw-Namen (Emmadorp), Nederland

Parkeren kan gratis op de parking van het bezoekerscentrum van het Verdronken Land van Saeftinghe. Ook toegang tot het natuurdomein is gratis. Wil je liever op excursie met een gids? Check dan de website van het bezoekerscentrum voor tarieven en richtlijnen.

Het bezoekerscentrum is van 1 mei tot 1 oktober elke dag (uitgezonderd maandag) geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. In april en oktober is het bezoekerscentrum enkel geopend in het weekend van 13.00 uur tot 17.00 uur. In de wintermaanden (november tot en met maart) is het bezoekerscentrum gesloten.

Adres Paviljoen ’t Schor:
Havenstraat 54, 4569 TL Paal, Nederland

Paviljoen ’t Schor is alle dagen geopend vanaf 11.00 uur. Van 1 oktober tot 1 maart is ’t Schor gesloten op maandag en dinsdag. Let op: op zaterdagen werkt men voor het diner met twee shifts: van 16.30 uur tot 19.00 uur en van 19.00 uur tot 23.00 uur.

Meer informatie

Voor meer informatie over het Verdronken Land van Saeftinghe kan je terecht op hun website: www.saeftinghe.eu.

Wil je graag wat meer informatie over Paviljoen ’t Schor? Check dan hun website op www.tschor.nl. Ook op hun Facebook pagina vind je heel wat informatie en leuke foto’s. Daarnaast hebben ze ook een eigen webcam waar je live een blik kan werpen op Paviljoen ’t Schor en zijn omgeving.

Tot slot

Bij het opzoeken van het adres van het bezoekerscentrum van het Verdronken Land van Saeftinghen ontdekten we dat het zich op de Emmaweg in Emmadorp bevindt. En dat vond onze Emma wel heel speciaal! Een foto aan het naambord mocht dan ook niet ontbreken. Kijk maar eens hoe fier ze is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: