Kalmthoutse Heide

De prachtige paarse heide bloeit van midden augustus tot midden september. Hoog tijd dus om een bezoekje te brengen aan het bekendste stukje natuur van de Kempen, de Kalmthoutse Heide.

Eerst een beetje achtergrondinformatie

De Kalmthoutse Heide is een prachtig natuurgebied dat aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens ligt en omvat ongeveer 60 km². Heide, vennen, bossen, weilanden, polder en landduinen wisselen elkaar af.

Het heidelandschap van de Kalmthoutse heide is een halfnatuurlijk landschap. Dit wil zeggen dat zonder ingrijpen van de mens de heide zou verdwijnen. Om de heide te behouden en verbossing tegen te gaan, moeten bepaalde delen systematisch worden gekapt en geplagd. Hierdoor krijgt de heidevegetatie volop kansen om zich te ontwikkelen. Ook schapen en Gallowayrunderen helpen door begrazing de heide in stand te houden. Zij eten opschietende boompjes, heideplanten en grassen en houden zo het landschap open en zorgen voor variatie in de plantengroei.

De start van een prachtige wandeling

De Kalmthoutse Heide is op meerdere plaatsen vrij toegankelijk, maar heeft een aantal officiële toegangspoorten. Ik vertrok vanuit toegangspoort De Vroente in Kalmthout. Hier starten diverse bewegwijzerde wandelroutes:

  • Wandelpad Vlinder – 2.7 km
  • Wandelpad Hagedis – 2.7 km
  • Wandelpad Bos – 3.5 km
  • Wandelpad Rups – 4.3 km
  • Wandelpad Libel – 4.7 km
  • Wandelpad Duin – 7.5 km
  • Wandelpad Schaap – 8.5 km

Ik koos voor wandelpad Libel, het meest bewandelde pad in de Kalmthoutse Heide. Over een afstand van nog geen 5 kilometer kan je alle biotopen ontdekken. Ideaal dus om het gebied te verkennen!

Wandelpad Libel

In het park zijn de routes aangegeven door middel van symbolen in een bepaalde kleur die op paaltjes langs de paden staan. Ik volg de groene libel langs mijn weg.

Het pad leidt me eerst richting de Putse Moer, een prachtig ven, dat vandaag helaas grotendeels droog staat. Gelukkig heb ik nog een stukje ven van dichtbij in volle glorie kunnen bewonderen. Een zandbank en gestrand bootje maakten de idyllische setting compleet. Hier zou ik wel uren kunnen blijven zitten en genieten…

De libel stuurt me vervolgens door prachtige, uitgestrekte heidevlaktes. Waar in het begin van mijn wandeling de heide al bijna uitgebloeid leek, kom ik nu langs de prachtige typische paarse heide. Zo ver je kan zien, kleurt de natuur paars!

Verder op de Libel route kom je langs de 25 meter hoge brandtoren. In het verleden werd de Kalmthoutse Heide meermaals door branden geteisterd (o.m. 1976, 1996, 1997, 2010, 2011). Na de grote brand van 1976 werd een brandtoren gebouwd. In brandgevaarlijke periodes is hij de hele dag bemand, zodat de brandwachter alarm kan slaan wanneer er ergens rook opstijgt. Je kan de brandtoren ook zelf beklimmen en genieten van het weidse uitzicht.

Tegen 2021 komt er op deze plaats een nieuwe brandtoren. De huidige toren doet al vele jaren dienst en is aan vervanging toe. Hij is met zijn 25 meter ook te laag geworden voor de brandwachters omwille van de groei van de bomen rondom. De nieuwe toren wordt dan ook maar liefst 42 meter hoog. Hij zal niet enkel een toeristische meerwaarde bieden, maar ook een comfortabelere werkplaats hebben voor de brandwachters.

Ik vervolg mijn pad richting startpunt. En ook hier word ik weer beloond met mooie stukjes natuur. Nog meer heide, bos en open zandduinen komen mij tegemoet.

En zo kwam er een einde aan de Libel route. Genieten is het woord dat mij direct te binnen schiet als ik terugdenk aan de wandeling. Naast de natuurpracht kan je er ook gewoon genieten van de stilte die er heerst. Ik raad iedereen aan om ook eens een wat tijd uit te trekken om hier een mooie wandeling te maken. Als je de purperen heide nog wil bewonderen, zal je snel moeten zijn. Afhankelijk van het weer kleurt de heide op z’n mooist tussen 15 augustus en 15 september. Bij extreem droge of extreem natte periodes kan dit een beetje variëren. Maar zelfs zonder heide is de Kalmthoutse Heide een prachtig stukje natuur dat je zeker gezien moet hebben.

Praktisch

Adres: Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout

Parkeren kan gratis op de parking van het bezoekerscentrum van De Vroente. Naast het natuureducatiecentrum is hier ook het bijenteeltmuseum en de dienst toerisme van de gemeente Kalmthout gevestigd. Het bezoekerscentrum is geopend op maandag tot vrijdag van 9.00 u tot 17.00 u en op zaterdag, zondag en feestdagen van 14.00 u tot 17.00 u.

Alle wandelpaden zijn vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Bij de toegangspoort van de Kalmthoutse Heide hangt een overzichtskaart waarop alle routes zijn aangegeven. De routes zijn bewegwijzerd met een pictogram in een bepaalde kleur, zo hoef je niet steeds op een kaart te kijken en heb je des te meer oog voor de natuur!

Meer informatie

Voor meer informatie over het Grenspark Kalmthoutse Heide kan je terecht op hun website: www.grensparkkalmthoutseheide.com. Ook op hun Facebook en Instagram pagina kan je nog veel informatie, leuke evenementen en mooie foto’s vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: