Kasteel van La Roche-en-Ardenne

Als je La Roche binnen komt gereden, zie je het Feodaal kasteel al van ver. Het is dan ook dé toeristische trekpleister van deze stad. Een bezoek aan dit kasteel mocht voor ons dan ook absoluut niet ontbreken.

Zodra je de poorten van het kasteel binnenwandelt, voel je de geschiedenis die het kasteel uitademt. De torens, schietgaten en kerkers brengen je meteen terug naar de Middeleeuwen. Behalve het kasteel is ook het uitzicht op het stadje van La Roche-en-Ardenne een absolute aanrader.

In de zomermaanden vinden er verschillende activiteiten plaats in het kasteel. Zo kan je onder meer boogschieten en een valkerijshow bijwonen.

Elke zomeravond (behalve bij slecht weer) kan je de geest van Berthe de La Roche zien rondsluipen op de ruïnes van het kasteel. Let op: dit spektakel is te bezichtigen vanuit de stad en niet vanop het kasteel! Zoek dus op tijd een terrasje met zicht op het kasteel of zoek gewoon een plaatsje langs de Ourthe om even van het spektakel te genieten.

De legende van Berthe

Berthe was de enige dochter van de heer van La Roche. Op een dag organiseerde de kasteelheer een toernooi om een man te vinden voor zijn dochter. Alle ridders uit de buurt werden uitgenodigd om naar haar hand te strijden. Onder hen was de graaf van Montaigu, ondanks dat hij eigenlijk al beloofd had te trouwen met gravin Alix de Salm. De graaf van Montaigu was zo sterk en robuust dat geen enkele andere ridder de strijd met hem durfde op te nemen. Tot ieders verbazing bood zich nog een kleine, zwarte ridder aan. Hoewel het een ongelijke strijd leek, wist de kleine ridder de grote stoere graaf toch te verslaan. De kleine ridder won het toernooi en werd samen met zijn bruid Berthe naar de slottoren gebracht. De volgende ochtend wilde de vader van Berthe het jonge paar feliciteren. Hij vond slechts een leeg bed. Bruid en bruidegom lagen dood onderaan de toren. Wat bleek… Gravin Alix de Salm wilde wraak nemen op Berthe en de graaf van Montaigu. Door een verbond met de duivel te sluiten was ze in staat haar ex-geliefde te verslaan op het toernooi en Berthe het raam uit te gooien. Sedertdien dwaalt spook Berthe nog steeds hopeloos rond op het kasteel, daar waar ze aan haar einde kwam.

Praktisch

Adres: Rue du Vieux Chateau 4, 6980 La Roche-en-Ardenne

De ingang van het kasteel vind je via Rue du Purnalet. Daar gaat het steil omhoog richting ingang. Het kasteel is dan ook moeilijk toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit: er zijn heel veel trappen, hellingen, kasseien, …

Voor toegang tot het kasteel met bijhorende valkerijshow betaal je als volwassene 7,50 euro. Kinderen van 3 tot 12 jaar betalen 5,50 euro. Kinderen jonger dan 3 jaar krijgen gratis toegang.

Meer informatie

Check zeker de website: www.chateaudelaroche.be. Ook op de Facebook pagina kan je nog veel informatie en mooie foto’s vinden!

Eén opmerking over 'Kasteel van La Roche-en-Ardenne'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: