Mergelrijk

Vandaag werd het maar liefst 37,0 °C in de Kempen. En dat is voor mij echt wel te warm, dus ging ik op zoek naar een manier om de dag op een aangename manier te kunnen doorbrengen. Op hittedagen zoals vandaag is er geen koelere plek te vinden dan onder de grond. Na een beetje speurwerk vond ik Mergelrijk in Valkenburg, Nederland.

Mergeldiploma

Mergelrijk is een oude mergelgroeve die werd omgetoverd tot een leuk, interactief museum op maat van kinderen. En dat wordt bij aankomst al meteen duidelijk. Onze kinderen krijgen bij de balie een speurboekje. De speurtocht bestaat uit een reeks vragen waarvan de antwoorden in Mergelrijk te vinden zijn. Als de kinderen het juiste antwoord op de vragen vinden, krijgen ze aan het einde van hun bezoek het mergeldiploma dat in het speurboekje zit. Wij begonnen vol goede moed en veel enthousiasme aan onze ontdekkingstocht in de mergelgrot, vastberaden om het mergeldiploma te behalen.

Geen duf museum

Naast de vele informatiepanelen, zijn er ook diverse interactieve manieren bedacht waarop het rijke verleden van de mergelgrotten verteld wordt. Zo zijn er prachtige mergelsculpturen, fossielen, tablets met quizvragen en filmpjes, een film van de zandtovenaar, …

Als je denkt dat je enkel informatie krijgt over mergel en fossielen die hier gevonden werden, dan ben je verkeerd. Er wordt ook verteld over de Bokkenrijders die in de grotten stiekem samenkwamen, over de vleermuizen die tegenwoordig de meeste grotten bewonen en over de champignons die er gekweekt worden.

Mergelatelier

Maar het leukste deel van Mergelrijk is toch wel het mergelatelier. Hier kan je zelf met behulp van verschillende gereedschappen een blokje mergel bewerken. Een super leuke activiteit die daarnaast ook enorm educatief is. De kinderen kunnen zelf zien en voelen wat mergel is en ook ervaren dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om een mooie mergelsculptuur te maken. Uiteindelijk hebben we er toch iets leuks van kunnen maken en hebben we een mooi souvenir dat we mee naar huis mogen nemen.

Aanrader?

Wil je graag met je kinderen op een leuke, interactieve manier wat bijleren over mergel en het rijke verleden van Valkenburg? Dan ben je bij Mergelrijk aan het juiste adres. Voor volwassenen zonder kinderen is het geen aanrader, daarvoor is het niveau te veel op kinderen gericht. Maar als je een leuke uitstap zoekt voor je kinderen of kleinkinderen, moet je het zeker een keer proberen!

Even ontspannen?

Wil je na je bezoek aan Mergelrijk graag nog ergens iets drinken of een hapje eten? Dan is taverne ’t Koetshoes een aanrader! Een gezellig en groot terras voor de ouders en een uitgebreide en leuke speeltuin voor de kinderen. Wij hebben er bij tropische temperaturen aangenaam kunnen vertoeven in de schaduw van de bomen en onze kinderen vonden de speeltuin fantastisch. En ’t Koetshoes ligt maar op 5 minuutjes rijden met de auto van Mergelrijk. Neem gerust een kijkje op hun website!

Praktisch

Adres: Daalhemerweg 31a, 6301 BJ Valkenburg, Nederland

De openingstijden van Mergelrijk schommelen sterk doorheen het jaar. Kijk daarom eerst op de website op welke dagen en tussen welke uren je best een bezoek plant.

Kinderen tot en met 3 jaar mogen Mergelrijk gratis bezoeken. Kinderen van 4 tot en met 17 jaar betalen 11,50 euro en volwassenen betalen 14,50 euro.

Parkeren kan op de parking tegenover Mergelrijk. Hiervoor betaal je wel 5,00 euro. Aangezien de parking ook gebruikt wordt voor bezoekers van andere nabijgelegen bezienswaardigheden, kan het op drukke dagen gebeuren dat de parking volzet is. Op tijd komen is dan de boodschap!

Tip! Een bezoek aan Mergelrijk betekent dat je zo’n anderhalf uur ondergronds vertoeft. De temperatuur in Mergelrijk bedraagt gemiddeld 14 °C. Een vestje kan daarom handig zijn. Bedenk ook dat Mergelrijk een echte, oude mergelgrot is. Hierdoor is de vloer stoffig. Zorg daarom voor aangepast schoeisel.

Meer informatie

Voordat je een bezoek brengt aan Mergelrijk, check je best even de website voor de actuele openingstijden: www.mergelrijk.nl. Ook op hun Facebook en Instagram pagina kan je nog veel informatie en mooie foto’s vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: