Kreta (GR)

De zomer van 2020… Een zomer die voor altijd in ons geheugen gegrift zal staan. Een zomer die volgde na een moeilijk voorjaar waarin corona de hoofdrol speelde. Na een lockdown en vele geannuleerde uitstapjes stond nu de zomervakantie voor de deur. Zou onze geplande vakantie kunnen doorgaan? Het bleef spannend tot een week voor vertrek, tot het verlossende mailtje kwam: jullie kunnen vertrekken!

Onze bestemming was Kreta, het grootste eiland van Griekenland. Griekenland was tijdens de eerste coronagolf redelijk goed gespaard gebleven en besmettingen waren er relatief laag. Zeker op de Griekse eilanden waren er amper besmettingen. We vertrokken dan ook met een tamelijk gerust gevoel. Uiteraard moesten we ons ook op vakantie aan alle gekende maatregelen houden: voldoende afstand houden, handen ontsmetten en een mondmasker dragen op drukke plekken. Maar ondanks alle maatregelen en beperkingen hebben we een fantastische zomervakantie gehad en hebben we een heleboel prachtige herinneringen mee naar huis genomen.

Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Het eiland is 260 kilometer lang en de breedte varieert van 12 kilometer tot 70 kilometer. De kustlijn heeft een lengte van zo’n 1050 km. De zuidkust van Kreta kenmerkt zich door de steile rotswanden en de sterke erosie. De noordkust is relatief vlakker en aan deze zijde bevinden zich dan ook de meeste stranden. Kreta heeft een Middellandse Zeeklimaat met droge, hete zomers en milde, regenrijke winters. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in de zomer rond de 30 °C, in de winter bedraagt deze circa 15 °C. De voornaamste inkomstenbronnen van Kreta zijn landbouw en toerisme. Olijfteelt en geitenfokkerij is erg belangrijk op Kreta. Door het goede klimaat en de verscheidenheid van het eiland is Kreta erg geliefd bij toeristen. Jaarlijks bezoeken ongeveer 5 miljoen mensen het eiland.

Elounda Water Park Residence Hotel

We verbleven tijdens onze vakantie in Elounda in het noordoosten van Kreta. Daar hadden we een familiekamer geboekt in het Elounda Water Park Residence Hotel. Het hotel beschikt over 162 kamers, die verdeeld zijn over verschillende gebouwen. Elounda Water Park Residence Hotel heeft twee zwembaden: een groot zwembad in het hoofdgebouw en een aquapark met kinderzwembad en glijbanen. De maaltijden in het hoofdrestaurant worden aangeboden in buffetvorm. Daarnaast is er ook nog een apart restaurant waar je kan dineren in Kretenzische stijl en is er nog een snackbar en een poolbar. Voor kleine aankopen kan je terecht in de minisupermarkt die aanwezig is in het hotel. Maar de belangrijkste troef die het hotel kan uitspelen, is toch het uitzicht over de baai van Mirabello en Spinalonga. Adembenemend!

Foto: Elounda Water Park Residence Hotel

Elounda Water Park Residence Hotel is gelegen op een steile heuvel en de diverse faciliteiten van het hotel zijn verdeeld over verschillende niveaus. Er zijn bijgevolg erg veel trappen te nemen, dus het hotel is niet geschikt voor mindervaliden of mensen die minder goed te been zijn. Het hotel is slechts 800 meter verwijderd van Elounda dorp, maar door het heuvelachtige karakter van de omgeving is dit toch een flinke wandeling. Dit heeft het hotel mooi opgelost door een shuttle service van en naar Elounda dorp aan te bieden. Tot slot is het handig dat je vooraf weet dat de zwembaden gevuld zijn met zout water, dus voor kinderen is het gebruik van een duikbril aangeraden!

Wij hebben een fantastische tijd beleefd in het Elounda Water Park Residence Hotel. Op het einde van de vakantie hadden we ook echt een band opgebouwd met de mensen die deel uitmaken van het hotelteam. Zo herinner ik me Maria, die samen met haar man de bar aan het zwembad runt en wiens aanstekelijke lach je door gans het hotel kan horen. Dan is er nog George die bij elke maaltijd paraat stond om je met een brede glimlach te bedienen. Verder zijn er nog de poetsvrouwen wiens werk van onschatbare waarde is, de mensen van de receptie waarvoor geen vraag te veel was, … En natuurlijk mogen eigenaar Yiannis en zoon Paul niet ontbreken in het rijtje. Zij runnen het hotel met hart en ziel en dat voel je aan alles!

Mocht je het prachtige Oost-Kreta eens willen verkennen, dan is Elounda een prima uitvalsbasis om dit te doen. Elounda Water Park Residence Hotel is daarbij dan een ideale plaats om na het rondtoeren tot rust te komen.

Bezienswaardigheden

Wij hadden gedurende ons ganse verblijf in Kreta een huurwagen ter beschikking. Dus kansen genoeg om het eiland te verkennen. En het eiland biedt een heleboel mooie plekken en bezienswaardigheden. Ik zet graag alle mooie plaatsen die wij bezocht hebben op een rijtje…

Elounda

Elounda is een kustplaatsje aan de noordkust van Kreta. Het centrum van Elounda is best gezellig met een levendige haven en een boulevard met leuke winkels en restaurants. Vanuit de haven van Elounda varen dagelijks meerdere boten uit naar het eiland Spinalonga, één van de populairste excursies in de omgeving.

Het kleine, maar gezellige kustplaatsje heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een vestigingsplaats van de meest luxueuze accommodaties. Als rijke mensen of beroemdheden Kreta bezoeken, dan zullen ze vaak in Elounda verblijven. Ook wij hebben meermaals helikopters af en aan zien vliegen naar de vele luxehotels in de buurt. Elounda wordt dan ook vaak het Saint-Tropez van Griekenland genoemd.

Schiereiland Spinalonga

Het schiereiland Spinalonga kan je met de auto bereiken via een smalle weg. Op het schiereiland zijn alleen enkele kerkjes en een paar mooie stranden te zien. Op de ondiepe zeebodem tussen Elounda en het schiereiland zijn de restanten gevonden van de oude stad Olous, de belangrijkste havenstand van Oost-Kreta. Als je gaat duiken of snorkelen in de baai van Elounda kan je de restanten van de verzonken stad bewonderen.

Eiland Spinalonga

Spinalonga was oorspronkelijk geen eiland, maar werd in 1526 tijdens de Venetiaanse bezetting los gegraven van het schiereiland Spinalonga en in 1579 werd er een groot Venetiaans fort gebouwd. Het eiland Spinalonga is gescheiden van het schiereiland door slechts een kleine honderd meter water. Vanuit de haven van Elounda kan je voor 8,00 euro per persoon met de boot naar Spinalonga. Als je het eiland met de boot nadert, ziet het er werkelijk prachtig uit met het Venetiaanse fort als blikvanger. Maar Spinalonga heeft een zeer aangrijpende geschiedenis.

Spinalonga werd in 1903 door de regering van Kreta aangewezen als leprakolonie. In die tijd werden de zieken gescheiden van hun families en naar het eiland verbannen om te voorkomen dat de ziekte zich op Kreta en in andere delen van Griekenland verder zou uitbreiden. Op het piekmoment verbleven er 1100 patiënten op het eiland. Vanwege de isolatie ontstond een zelfstandige leefgemeenschap die tot halfweg de 20e eeuw in stand bleef. In 1957 werd de laatste leprapatiënt overgebracht naar een ziekenhuis en raakte het eiland onbewoond. Sinds die tijd werd de kolonie een spookstad, maar begin jaren 1980 wilden steeds meer toeristen het eiland bezichtigen en begon men met een systematische renovatie van de oude vervallen huizen en vestingmuren.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is een leuk stadje dat in het noordoosten van Kreta ligt, ten oosten van de hoofdstad Heraklion. De blikvanger van Agios Nikolaos is toch wel het binnenmeer Voulismeni, dat door hoge rotswanden wordt omringd. Het voormalig zoetwatermeer werd tussen 1867 en 1871 via een kanaal verbonden met de haven. Sindsdien wordt het meer als aanlegplaats voor vissersboten gebruikt. De haven en het meer zijn omringd met talloze terrasjes en leuke winkels. Ideaal als tussenstop voor de lunch.

Amazonas Park

Amazonas Park is een dierenpark in het noordoosten van het eiland Kreta. De focus van de dierentuin ligt op dieren uit Zuid-Amerika, met name papegaaien en apen. De belangrijkste functie van Amazonas Park is het kweken van zeldzame soorten papegaaien die met uitsterven worden bedreigd. Voor deze vogels is het warme klimaat op Kreta ideaal. Enkele zeldzame papegaaien zijn al vrijgelaten in hun thuisland na hun voortplanting in Amazonas Park. Het grote broedstation van de vogels in Amazonas Park is om voor de hand liggende redenen niet toegankelijk voor bezoekers van de dierentuin.

Toppunt van het bezoek aan Amazonas Park was toch het apenverblijf. Bij de bar kan je vooraf een zakje popcorn of een potje fruit kopen. Het zakje popcorn kan je aan de makaken geven, het potje fruit is bestemd voor de lemuren. Wanneer je het apenverblijf van de lemuren binnenkomt en het potje fruit boven haalt, worden de apen plots je beste vriend. Ze gaan op je schouder zitten en halen het fruit braaf uit je potje. Deze uitstap was initieel bedoeld als leuke verrassing voor de kinderen, maar ik denk dat wij er uiteindelijk meer plezier aan hebben beleefd. De kinderen vonden het iets te indrukwekkend en vonden het meer dan oké om alles vanop een afstandje te bekijken.

De toegangsprijs voor volwassen bedraagt 10,00 euro. De dierentuin krijgt geen financiële steun van de Griekse overheid en haalt bijna al haar geld uit de entreeprijzen.

Plaka

Plaka is een klein, traditioneel vissersdorpje vlakbij Elounda. Het dorp ligt precies tegenover het eiland Spinalonga. Vanuit de vissershaven varen er dan ook dagelijks meerdere bootjes met toeristen naar Spinalonga.

Als je naar Plaka gaat, is het ook de moeite waard om de omgeving even te verkennen met de uitgestrekte olijfboomgaarden en pittoreske dorpjes rondom. Als je even verder naar het noorden rijdt, passeer je het dorp Vrouhas. Net buiten het dorp Vrouhas boven op een heuvel staat een rij oude windmolens die rond het jaar 1800 zijn gebouwd en die werden gebruikt om graan te malen.

Sisi

Sisi is een klein dorpje waar het leven zich vooral rondom de haven afspeelt. Het dorpje is heel gezellig en rondom de haven liggen vele leuke terrasjes. Het dorp ligt aan een rotsachtige kust, zwemmen kun je daarom het beste in de haven zelf waar zich een klein strand bevindt. In de afgelopen jaren is in het kleine vissersdorp veel gebouwd: nieuwe appartementen, hotels, bars en restaurants, maar de rustige sfeer is gebleven.

De schilderachtige, kleine haven ligt in een diepe, lange, smalle baai. Aan de ene kant van de haven ligt een pier waar de lokale vissersboten zijn aangemeerd. Aan de oever aan de overkant van de haven is een kleine zandstrand. Door de aanwezige golfbreker is de zee hier altijd rustig.

Drink een Raki en dans de Sirtaki

Onze vakantiedagen zijn voorbij gevlogen! We hebben vele mooie plekken ontdekt, genoten van het mooie weer, lekker gegeten en volop plezier gemaakt.

Lijkt Kreta jou ook een ideale vakantiebestemming? Ik kan het absoluut aanraden. Huur zeker een auto tijdens je verblijf. Zo kan je rustig het eiland verkennen en kan je halt houden bij alle prachtige uitzichten onderweg. Dompel je tijdens je verblijf ook onder in de Griekse tradities en probeer eens wat lokale specialiteiten. Zo moet je natuurlijk tzatziki, frappé en raki geprobeerd hebben! En organiseert men ergens in de buurt een authentieke Griekse avond? Neem dan zeker deel en dans samen met de Grieken de Sirtaki. Plezier gegarandeerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: