Plantentuin Meise

De Plantentuin van Meise… Ik had er al vaak van gehoord, maar ik was er zelf nog nooit geweest. Tijd om daar verandering in te brengen!

De Plantentuin van Meise is een Belgische botanische tuin in de Vlaams-Brabantse gemeente Meise. Het is één van de grootste plantentuinen ter wereld, want het domein is maar liefst 92 ha groot en herbergt zo’n 18.000 soorten planten.

Kasteel van Bouchout

Eén van de eerste dingen die we op ons wandelpad tegenkwamen, was het kasteel van Bouchout. Deze middeleeuwse burcht is vrij toegankelijk en is ook zeker een bezoekje waard. Bovenop het kasteel is er een terras vanwaar je een prachtig panoramisch zicht hebt op de Plantentuin van Meise.

HOUTlab

Vervolgens passeerden we het HOUTlab, waar je op een interactieve wijze kennis kan maken met alle aspecten van hout. De mooiste stukken bevinden zich buiten, zoals een 5 ton wegende schijf van een 2000 jaar oude mammoetboom met een diameter van meer dan 4 meter. Dat maakte wel indruk! Het HOUTlab is eveneens vrij toegankelijk en moet je zeker ook bezoeken. Wat wij zeer leuk vonden, was de meterslange Wonder Wood Wall. Deze muur bestaat uit verschillende lades en elke lade is gemaakt van een andere houtsoort. Je kan de lades ook opendoen en in de lade vind je dan typische voorwerpen die van deze houtsoort gemaakt worden en leuke weetjes over deze houtsoort. Zeer educatief, maar vooral zeer leuk!

Plantenpaleis

Maar waar de Plantentuin van Meise natuurlijk het meest bekend om staat, is het Plantenpaleis, het grote serrecomplex van de Plantentuin. Het Plantenpaleis is ongeveer 1 ha groot en omvat maar liefst 13 verschillende kassen. Alle klimaatzones komen aan bod, van savanne tot woestijn en regenwoud.

Eén van de indrukwekkendste planten vond ik de reuzenwaterlelie. De bladeren van deze reuzenwaterlelie zijn erg stevig en kunnen een doorsnede hebben van wel meer dan 2 meter. In juni en juli zijn ze op hun hoogtepunt en elk jaar staat er in deze periode een fotograaf paraat om kinderen tot 1 jaar te fotograferen op zo’n reuzenwaterlelie.

De bekendste plant van de Plantentuin is natuurlijk de reuzenaronskelk. De plant wordt ook stinkbloem genoemd, want de vrouwelijke bloempjes verspreiden een weerzinwekkende geur om bestuivers te lokken. De reuzenaronskelk is een zeldzame en met uitsterven bedreigde plant die ontdekt werd in de tropische regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra. In ons land is de plant enkel terug te vinden in de plantentuinen van Meise en Gent. Een reuzenaronskelk staat maar eens in de 10 à 15 jaar kort – ongeveer 2 dagen – in bloei. Toen wij op bezoek waren, stond hij (gelukkig) niet in bloei…

Na het bezoek aan het Plantenpaleis hebben we het Plantentuintreintje genomen richting uitgang. Het Plantentuintreintje is gratis voor bezoekers. Verspreid over het domein vind je haltes waar je op of af het treintje kan stappen. Erg handig om je doorheen het domein te laten brengen!

Conclusie

Moe, maar voldaan kwamen we terug aan onze auto. Algemene conclusie: wat een leuke dag! Ook de kinderen zijn vooral moe (het zijn toch best pittige afstanden), maar ook zij hebben een leuke dag achter de rug. En tevreden kinderen maken tevreden ouders… Dus de Plantentuin van Meise is iets wat je zeker op je bucket list moet zetten van things to see in eigen land!

Praktisch

Adres: Nieuwelaan 38, 1860 Meise

Volwassen betalen voor toegang tot de Plantentuin 7,00 euro. Kinderen t.e.m. 5 jaar krijgen gratis toegang en kinderen van 6 tot en met 17 jaar betalen 1,00 euro. Er is een parking vlak bij de ingang waar je gratis kan parkeren.

Meer informatie

Check zeker de website: www.plantentuinmeise.be. Ook op hun Facebook pagina kan je nog veel informatie, leuke evenementen en mooie foto’s vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: