In het spoor van de oorlog

Toen we plannen maakten om een weekendje naar Nieuwpoort te gaan, wilde ik toch ook wel wat van de rijke geschiedenis van de omgeving meepikken. En dat is best wel een droevige geschiedenis, maar wel eentje die we nooit mogen vergeten en zeker moeten respecteren. Daarom brachten we onderweg een bezoek aan Tyne Cot Cemetery en Bayernwald. Het is beslist de moeite waard als je even stil wil staan bij het verleden…

Tyne Cot Cemetery

Tyne Cot Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog en is stille getuige van de bloedige Slag bij Passendale. Hier liggen meer gesneuvelden begraven dan op elke andere Britse militaire begraafplaats op het Europese vasteland. Er liggen 11.957 doden begraven, waarvan 8.369 niet meer geïdentificeerd konden worden. Tijdens het Britse offensief van 1917 vielen hier in 100 dagen tijd bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinwinst van amper 8 kilometer.

Stap ook zeker even het bezoekerscentrum binnen. Hier heb je een uniek uitzicht over de oude slagvelden en krijg je het aangrijpende verhaal van Tyne Cot Cemetery te horen én te zien.

Praktisch

Adres: Vijfwegestraat, 8980 Passendale

Tyne Cot Cemetery is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 1 februari tot en met 30 november, van 10.00 u tot 18.00 u.

Tyne Cot Cemetery is gratis toegankelijk. Parkeren kan op de daarvoor voorziene parking aan de Vijfwegestraat.

Bayernwald

Bayernwald is een reconstructie van een aantal loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog die door het Croonaertbos liepen. Hier hadden de Duitsers een 40 meter hoge heuvel aangelegd die ze tussen 1914 en 1917 ombouwden tot een oninneembare vesting. Wat nu nog te zien is, maakt amper 10% uit van wat het ooit was. Er zijn 4 betonnen bunkers, 320 meter loopgraven en 2 mijnschachten van 25 meter diep gerestaureerd. Je vindt hier ook 2 luisterschachten die de Duitsers gebruikten om vijandelijke activiteiten af te luisteren.

Het is tijd, niet om verbolgen achterom te kijken, maar hoopvol vooruit te zien

De site is toegankelijk via een wandelpad dat door de gerestaureerde loopgraven loopt. Onderweg vind je diverse informatiepanelen die de oorlogsgebeurtenissen en het leven achter het front verduidelijken.

Praktisch

Adres: Voormezelestraat 2, 8953 Wijtschate

Tickets zijn verkrijgbaar bij Toerisme Heuvelland, Sint-Laurentiusplein 1 in Kemmel. Tickets kunnen eventueel ook hier online aangekocht worden.

Kinderen onder 7 jaar krijgen gratis toegang, tot en met 26 jaar betaal je 1,50 euro en nadien betaal je 4,00 euro.

Wil je graag meer informatie?

Check zeker even volgende websites:

Eén opmerking over 'In het spoor van de oorlog'

  1. Greаt post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!

    Extremely helpful info specifically the ⅼast рart 🙂
    I carе for such information ɑ lot. I was looking for tһis ρarticular info for a long time.
    Tһank уou and good luck.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: